Są takie wieczory, gdzie kompletnie nie chce się nigdzie iść ani nic produktywnego robić. W takie dni najlepiej jest przyrządzić coś fajnego w kuchni, zjeść w miłym gronie,a później pod ciepłą kołdrą oglądać ulubione filmy. Ja zdecydowałam się na sałatkę, z dodatkiem orzechów, winogron i sera gorgonzola. Połączenie wyszło znakomite. Jeśli umiemy się ograniczać to nawet podczas diety redukcyjnej nie musimy rezygnować z serów- ważne żeby były dobrej jakości (czyli wszelkie turki i presidenty odpadają) oraz w odpowiedniej ilości- nie więcej niż 30 g. W końcu sery to wspaniałe źródło wapnia. Oczywiście dobra sałatka nie obędzie się bez dobrego pieczywa, a że scones są pyszne i szybkie to wybór padł na nie.
Składniki:
- Rukola
- Orzechy włoskie
- Winogrono
- Ser gorgonzola (nie więcej niż 30 gr)
- Ocet balsamiczny
- Miód
Rukole rozłożyć na talerzu, pokroić ser w kostkę, a winogrona przekroić na pół. Posypać sałatę winogronem, serem oraz orzechami. Skropić łyżką octu balsamicznego i polać połowa łyżeczki miodu.
Bułeczki zainspirowane przepisem
Darii
Składniki ( na zdj zrobione z 3 porcjii) :
- Szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki mokre wymieszać, dodać suche. Zagnieść ręką, jeśli ciasto nie chce się łączyć dodać odrobinę wody. Uformować 4 kuleczki, lekko spłaszczyć i piec przez 20 minut w 180 C.