Rekordowe temperatury dają się mocno we znaki tego lata, ale mają też swoje zalety- można siedzieć do białego rana pod gołym niebem i nie marznąć i bez towarzystwa komarów (podusiły się od tego upału !?). Nic tylko zebrać grupę przyjaciół, sezonowe owoce i zrobić sobie garden party. Nie lubię co prawda wtrącać prywaty ale okazja była nie byle jaka- jakimś cudem dostałam się na dietetykę !!!! Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na arbuz, a także na tartę z borówkami do której potrzebny jest wam tylko blender.
Sałatka z fetą i arbuzem:
- 1/4 dużego arbuza
- serek feta
- liście mięty
Arbuz i fetę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Ułożyć kolejno na talerzu, arbuz, ser i mięte. Gotowe!
Lemoniada arbuzowa:
- 1 cytryna
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 dużego arbuza
- 500 ml wody
Wszystko zmiksować i dobrze schłodzić.
Tarta borówkowa:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 200 g suszonych fig
- 2 serki bieluchy light
- 250 g twarogu chudego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 250 g borówek
Siemię i orzechy zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc (ale 2 godziny też będą ok). Figi zmiksować z koksem, dodać siemię i orzechy i miksować na gładką masę. Wyłożyć tak powstałym ciastem dno foremki do tarty i schłodzić. Ser, bieluchy, jogurt, sok z cytryny i syrop klonowy zmiksować na gładką masę i wyłożyć na spodzie. Posypać borówkami i gotowe! Podawać schłodzone.