poniedziałek, 30 grudnia 2013

Serek kokosowy- czyli co zrobić z wytłoczynami po mleku kokosowym

    Jeśli chodzi o produkcje mlek roślinnych to moje doświadczenie jest niewielkie- domowymi sposobami robiłam jak na razie tylko sojowe, a wczoraj premierę w mojej kuchni miało mleko kokosowe. Produkcja mleka roślinnego to nie tylko duża oszczędność pieniędzy, ale też zdecydowanie lepszy smak i pewność że w naszym napoju nie znajdziemy żadnych substancji konserwujących. Jeśli już jesteśmy przy ekonomicznym aspekcie to szkoda by było wyrzucać wiórek które pozostały po filtracji napoju. Dzisiaj proponuję przepis na serek kokosowy która nadaje się idealnie do smarowania kanapek, pancakes'ów, czy jako dodatek do owsianki.



Składniki:
* 1 szklanka wiórek (ze świeżego) kokosu
* 8 orzechów laskowych
* 3 daktyle
* woda (ok 1/4-1/2 szklanki)

Przygotować mleko kokosowe z tego lub tego przepisu. Wytłoczyny ( "okarę kokosowa ?) włożyć do blendera wraz z orzechami i daktylami, zblendować na gładką masę. W trakcie blendowania dodawać stopniowo wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

niedziela, 8 grudnia 2013

Dietetyczne ciasteczka cynamonowe

   Sama nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Dopiero zaczynałam studia, była piękna słoneczna jesień a za oknem już zima! Ale nie narzekam, bo zima na razie jest równie piękna jak jesień . Ciasteczka cynamonowe, które miały być pierniczkami (lenistwo znowu wzięło nade mną górę- przyprawy do piernika jak nie było tak nie ma) upieczone specjalnie dla świętego Mikołaja. Dietetyczne oczywiście, bo Mikołaj z takim brzuszkiem też na pewno się odchudza ;).
   Ciasteczka są lekko twarde, niezbyt słodkie- idealne do ciepłej herbaty lub popołudniowej kawki. Jeśli ktoś jednak woli ich słodszą wersję to polecam dodać łyżkę płynnej stewii.




Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g otrębów pszennych
  • 125 g miodu (5 łyżek)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cynamonu
Miód rozpuścić. Piekarnik rozgrzać do 220 C. W misce dokładnie rozmieszać mąkę, otręby i cynamon. Masło pokroić w kostkę i dodać do miski wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie zagnieść i wyrobić ( jak kruche ciasto). Rozwałkować na grubość około 2 mm. Piec 7 min.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...