piątek, 28 lutego 2014

Zapiekanka z soczewicy i warzyw

  Jak minął Wam tłusty czwartek? Objadaliście się do granic możliwości czy może sami piekliście dietetyczne pączki? Jakkolwiek odpowiecie na to pytanie to jedno jest pewne- post zbliża się wielkimi krokami.  Niektórzy nie zwracają na ot kompletnie uwagi, niektórzy znowu! próbują nie jeść słodyczy przez te 40 dni, a niektórzy, jak ja cieszą się ponieważ post, również w kuchni sprzyja kreatywności. Do dzisiejszej zapiekanki użyłam warzyw sezonowych, soczewicy która zalegała mi od dłuższego czasu i pomidorów, które zajmują miejsce w zamrażarce. Ekonomicznie, zdrowo i pysznie!


 Przepis jest autorstwa Jana Kuronia i pochodzi z marcowego numeru "Kuchni", który gorąco polecam!


Składniki (4-6 porcji)

  • 1 szklanka soczewicy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry ( lub 1,5 łyżeczki sypkiego curry)
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( u mnie 4 rozmrożone i zmiksowane)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • Kminek, pieprz, sól
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia. Soczewicę płuczemy w gorącej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, czosnek i seler w półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej, teflonowej patelni i wrzucamy warzywa. Smażymy aż zeszkli się cebula. Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, pomidory i szklankę wody (jeśli używacie mrożonych to pomińcie wodę). Wszystko dokładnie wymieszać, ostrożnie posolić, odparowywać 10 min. W tym czasie zdjąć skórkę z ziemniaków i pokroić je w  plasterki o grubości ok. 1 cm. Gdy skończymy już odparowywać, wyłączamy gaz, dodajemy pietruszkę oraz soczewicę i mieszamy. Na dno garnka żaroodpornego wylewamy całą zawartość patelni, następnie układamy na niej warstwowo ziemniaki, każdą warstwę (ostrożnie!) soląc, pieprząc i posypując kminkiem. Piec 50 min do godziny bez przykrycia w temperaturze 190 C.












wtorek, 25 lutego 2014

Pączki 110 kcal

       Przeraża Was myśl nadchodzącego tłustego czwartku ? Pochłanianiu pączków w nieprzyzwoitych ilościach ( a jeden to ok 350 pustych kcal ! ) ? Spokojnie. Wystarczy zakasać rękawy i poświęcić odrobinę czasu na wypiek własnych, zdrowszych i zdecydowanie lżejszych odpowiedników. W końcu dwa takie pączki mają i tak mniej kalorii niż jeden tradycyjny :)




Składniki (10 sztuk dużych ok.160 kcal na jeden, 15 małych po ok.110 kcal)

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • lub pół na pół mąka pszenna z pełnoziarnistą
  • 1 całe jajko, jedno żółtko
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 25 g drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki masła\
  • Dżem niskosłodzony ( owoce leśne z "Łowicza" sprawdzają się genialnie!)
Masło roztopić. Mleko podgrzać, skruszyć drożdże i odstawić na ok. 15 min. Jajko wraz z żółtkiem ucierać na gładką masę. Do masy jajecznej dodać zaczyn drożdżowy wymieszać i dodać mąkę wraz z otrębami. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec dodać ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na 1,5 h w dużej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wycinać szklanką pączki. Odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 C i piec 10-12 min. Po upieczeniu nadziewać dżemem. 







Smacznego chudego czwartku ! 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Dietetyczne crumble

    Gruszki, borówki i jabłka na ciepło pod chrupiącą kruszonką podane z ciepłą herbatą, mmm... czy może być coś lepszego w tak ponury dzień :)? I to bez wyrzeczeń! Minimalna ilość tłuszczu pełne ziarno i owoce na pewno nie sprawią. że przytyjesz. Mam nadzieję, że niebawem się skusisz na jeden z moich ulubionych deserów i dasz znać w komentarzu jak Ci smakowało, czekam na Wasze opinie!

      Jak już pewnie moi stali czytelnicy zauważyli zmienił się design bloga, ale to nie koniec nowości. Już od dzisiaj możecie być na bieżąco z dietetycznym niebem dzięki facebookowi. Gorąco zapraszam do lajkowania :)!






Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki borówek mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • szczypta kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

Kruszonka

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki płatków owsianych
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Rozgrzać piekarnik do 180 C i przygotować 2 kokilki ( u mnie średnica 9 cm, wysokość 7 cm). Pokroić jabłko w bardzo małe cząstki, dodać kwasek cytrynowy, łyżeczkę cukru i wymieszać. Rozdzielić pomiędzy naczynka. Na warstwę jabłek ułożyć warstwę borówek, do każdej z kokilek ok. 2 łyżki i podsypać ją połową łyżeczki cukru. Pokroić gruszkę w paski i pokryć nią warstwę borówkową. Kruszonkę podzielić na pół i pokryć nią warstwę gruszkową. Piec przez 25 min na środkowej blaszce piekarnika, kolejne 10 na drugiej od dołu, podawać na ciepło. 




sobota, 1 lutego 2014

Sałatka z wędzonym twarogiem

Wspomniany ser z Lidla całkowicie zawładnął moimi kubkami smakowymi! W przeciągu ostatnich dni nie było dnia żebym nie przemyciła go w jakiejś potrawie. Dzisiaj więc znowu kolejna wariacja na jego temat, szybka i lekka sałatka dla smakoszy dbających o linie :)



Składniki:
  • Garść rukoli
  • 2 pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
  • Łyżka ziaren słonecznika, prażonych
  • 1 gruby plaster twarogu wędzonego "Pilos" z Lidla
  • sos miodowy 
Sos miodowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
Składniki sosu ze sobą połączyć, pokruszyć ser. Na talerzu ułożyć kolejno rukolę, pomidory, ser, słonecznik, na końcu polać sosem (cała porcją lub połową, zależy ile kalorii chcesz spożyć :) ). Bardzo dobrze smakuje ze zgrilowanym pełnoziarnistym pieczywem.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...