Najłatwiejsze rzeczy są najtrudniejsze. Brzmi to abstrakcyjnie? Może trochę, ale często znajduje potwierdzenie w rzeczywistości.
Nigdy nie miałam problemów z długimi przepisami, wymagających dużej ilości czasu, składników i cierpliwości. Podczas nauki gotowania z radością odtwarzałam kolejne przepisy z Kwestii Smaku, Gotuje bo Lubi, White Plate czy też innych bloggerek dużo starszych stażem ode mnie.
Jednakże zawsze miałam problem z jedną rzeczą- Perfekcyjnym Sosem Pomidorowym Mojej Mamy. Owszem sos pomidorowy, który robiłam był całkiem niezły, ale to nie był ten smak.
W te wakacje postanowiłam zmienić stan rzeczy i poprosiłam mamę o lekcje przyrządzania sosu. Poszłyśmy do piwnicy po przecier, pokroiłyśmy cebulę i rozgrzałyśmy oliwę. Po krótkim czasie cała kuchnia wypełniła się pięknym zapachem, a już po godzinie nie można było oderwać mnie od wyjadania sosu prosto z garnka. Kilka dni później ponowiłam próbę iiii.....BINGO! Nareszcie udało mi się odtworzyć ten smak!
O co właściwie tyle zachodu? Bo sos pomidorowy to jest absolutna podstawa w kuchni. Czy robicie spaghetti, curry czy zwykłe gołąbki- dobry sos pomidorowy to absolutna podstawa. A 100 g pomidorów ma tylko 15 kalorii, ogromne ilości witaminy C,E, P, KK i beta-karotenu. Na nerwy, metabolizm. nadciśnienie i na zdrowie,a przede wszystkim smak.
- 1 litr przecieru pomidorowego, najlepiej domowej roboty*
- 30 g oliwy extra virgin
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
*Jeśli takowego nie posiadacie to poszukajcie w sklepie naprawdę dobrego przecieru - osobiście polecam przecier pomidorowy Lidla w 750 ml butelce, można dostać podczas tygodnia włoskiego. Jednakże proponuje odrobinę się pofatygować i zrobić zapas własnych przecierów na cały rok- pomidory teraz kosztują grosze :)
Szalotkę i czosnek pokrój drobną kostkę, w sporym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebule i czosnek, dokładnie wymieszaj i duś ok 6-10 min zmniejszając odrobinę ogień. Nie odchodź cebuli ani na krok, pilnuj, żeby cebula była aromatyczna, miękka i złocista, a nie przypalona! Następnie dodaj przecier, wymieszaj dokładnie z zawartością garnka i gotuj pod przykryciem ok. 20-30 minut. Sos musi się porządnie zagotować i przegryźć. Po tym czasie całość blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dopraw solą do smaku. Gotowe!