Jednym z najbardziej wyczekiwanym i najszybciej pochłanianym daniem przez moją rodzinę i znajomych jest tarta z brokułami. Już od dłuższego czasu spoglądałam na nią tęsknym wzrokiem, trenując swoją silną wole, bo jednak połączenie masła i białej mąki nie może skończyć się dobrze następnego dnia rano na liczniku wagi. Wreszcie wpadłam na pomysł, jak to pyszne danie przeinaczyć w zdrowe, lekkostrawne a jednocześnie pyszne. Tarta spokojnie wystarcza na 3,4 osoby dlatego do towarzystwa zaprosiłam (na zdjęciach) moją zawsze wesołą Madzie, która dzielnie pomagała mi nie tylko w zjedzeniu ale też przygotowaniu brokułowej uczty ;)
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 160 C. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką i wykładamy na foremkę, pieczemy przez 15 minut. W tym czasie podsmażamy cebulkę z 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku i mieszamy z brokułami. Kroimy fetę. W miseczce łączymy jajka z jogurtem solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na niego kolejno brokuły, fetę i zalewę i zapiekamy przez 35-40 minut.
Smacznego ;)!
Super blog. Będę częsciej zaglądać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie
byj-gossip.blogspot.com
Mam taką samą foremkę do tart :) I chyba już mam przepis... :D
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńMała prośba, mało widoczne są przepisy na fotkach, może umieścicie je normalnie ;) hi
Chciałbym taką : ) ale nie widzę składników : (
OdpowiedzUsuńkliknęłaś na zdjęcie ;)?
Usuńmuszę zrobić tą tartę ,pychotka *.*
OdpowiedzUsuńWidzę, że zrobiłaś tak jak pisałaś, udało się bez masła i mąki;)
OdpowiedzUsuńTwoja też wygląda obłędnie!Pyszności<3
O bardzo ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńPYKOSZKA!!!!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda świetnie i ciekawa jestem jak smakuje. Przymierzam się do jej zrobienia, choć czuję się nieco niepewnie, bo dotychczas byłam fanką tart na mące pszennej polanych beszamelem ;p Mam pytanie odnośnie tego jakiej wielkości jest ta foremka (jaka jest jej średnica?). Sama mam foremkę aluminiową. Czy przed wylaniem ciasta należy formę należy czymś wyłożyć lub wysmarować, czy może ciasto jest takiej konsystencji, że się za bardzo nie podpiecze? Cebulę, czosnek i brokuły należy zeszklić lekko na oliwie czy może innym tłuszczu? Jaka jest mniej więcej wartość kaloryczna całości? Za wszelkie porady i odpowiedzi będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli masz foremkę aluminiową to żeby ominąć dodawanie tłuszczu wyłóż ją papierem do pieczenia. Moja foremka ma średnice ok.27 cm. Szklimy na oliwie, a co do wartości kalorycznej polecam serwis ilewazy.pl - przyznam szczerze, że kalorii nie liczę tylko patrzę się na IG składników :) Musisz też pamiętać, że taki "białkowy" spód jest miększy od tradycyjnego i zdecydowanie nie jest tak chrupiący. Pozdrawiam i mam nadzieję że będzie smakować :)!
Usuńi jeszcze jedno, czy taka tarta nadaje się na lekką kolację? :)
OdpowiedzUsuńPewnie- ma w sobie masę białka, więc jest wprost wymarzona na wieczór :)
Usuńile kcal ma calosc?
OdpowiedzUsuń