wtorek, 9 października 2012

Tarta, która odchudza

   Natłok ostatnich zdarzeń wymieszany z toną nauki i odrobiną jesiennego lenistwa dały fatalne skutki- zupełnie zaniedbałam mojego bloga, pozwalając mu świecić pustkami! Wreszcie zebrałam w sobie wszystkie siły, w myślach poprosiłam "Panie Boże, spraw żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce" i wzięłam się do roboty.
  Jednym z najbardziej wyczekiwanym i najszybciej pochłanianym daniem przez moją rodzinę i znajomych jest tarta z brokułami. Już od dłuższego czasu spoglądałam na nią tęsknym wzrokiem, trenując swoją silną wole, bo jednak połączenie masła i białej mąki nie może skończyć się dobrze następnego dnia rano na liczniku wagi. Wreszcie wpadłam na pomysł, jak to pyszne danie przeinaczyć w zdrowe, lekkostrawne a jednocześnie pyszne. Tarta spokojnie wystarcza na 3,4 osoby dlatego do towarzystwa zaprosiłam (na zdjęciach) moją zawsze wesołą Madzie, która dzielnie pomagała mi nie tylko w zjedzeniu ale też przygotowaniu brokułowej uczty ;)


Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 160 C. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką i wykładamy na foremkę, pieczemy przez 15 minut. W tym czasie podsmażamy cebulkę z 3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku i mieszamy z brokułami. Kroimy fetę. W miseczce łączymy jajka z jogurtem solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na niego kolejno brokuły, fetę i zalewę i zapiekamy przez 35-40 minut.









Smacznego ;)!

15 komentarzy:

  1. Super blog. Będę częsciej zaglądać ;)
    Zapraszam też do mnie
    byj-gossip.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam taką samą foremkę do tart :) I chyba już mam przepis... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis, koniecznie zrobię :)
    Mała prośba, mało widoczne są przepisy na fotkach, może umieścicie je normalnie ;) hi

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałbym taką : ) ale nie widzę składników : (

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić tą tartę ,pychotka *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że zrobiłaś tak jak pisałaś, udało się bez masła i mąki;)
    Twoja też wygląda obłędnie!Pyszności<3

    OdpowiedzUsuń
  7. O bardzo ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda świetnie i ciekawa jestem jak smakuje. Przymierzam się do jej zrobienia, choć czuję się nieco niepewnie, bo dotychczas byłam fanką tart na mące pszennej polanych beszamelem ;p Mam pytanie odnośnie tego jakiej wielkości jest ta foremka (jaka jest jej średnica?). Sama mam foremkę aluminiową. Czy przed wylaniem ciasta należy formę należy czymś wyłożyć lub wysmarować, czy może ciasto jest takiej konsystencji, że się za bardzo nie podpiecze? Cebulę, czosnek i brokuły należy zeszklić lekko na oliwie czy może innym tłuszczu? Jaka jest mniej więcej wartość kaloryczna całości? Za wszelkie porady i odpowiedzi będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz foremkę aluminiową to żeby ominąć dodawanie tłuszczu wyłóż ją papierem do pieczenia. Moja foremka ma średnice ok.27 cm. Szklimy na oliwie, a co do wartości kalorycznej polecam serwis ilewazy.pl - przyznam szczerze, że kalorii nie liczę tylko patrzę się na IG składników :) Musisz też pamiętać, że taki "białkowy" spód jest miększy od tradycyjnego i zdecydowanie nie jest tak chrupiący. Pozdrawiam i mam nadzieję że będzie smakować :)!

      Usuń
  9. i jeszcze jedno, czy taka tarta nadaje się na lekką kolację? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie- ma w sobie masę białka, więc jest wprost wymarzona na wieczór :)

      Usuń
  10. ile kcal ma calosc?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...