czwartek, 7 sierpnia 2014

Bento bowl- smażone tofu z awokado, marchewką i ogórkiem

Podczas wakacji nie mam większych problemów z dbaniem o zdrowe odżywianie. Mogę spokojnie rozplanować swój czas, tak aby posiłki zjadać w domu. Schodki zaczynają się kiedy tego czasu tyle nie mam. Z uśmiechem wspominam dni w których wychodziłam z domu z dwoma torebkami- jedna z standardową zawartością, natomiast druga z jedzeniem :) Muszę przyznać że taki system potrafi być męczący, a po kanapkowo-sałatkowym tygodniu mam ochotę na normalny obiad!

Czy trzeba się tak męczyć? Nie to, żeby kanapki i sałatki były niesmaczne albo nie zdrowe, ale z czasem stają się monotonne a na dłuższą metę strasznie nieporęczne. Z pomocą przychodzą Japończycy którzy wymyślili wspaniałe bento bowl. W jednej miseczce mogę zmieścić mega pożywne danie, które smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zjedzeniu go jestem syta na kilka godzin. Ja jestem zachwycona!


Składniki (1 porcja):
  • 1/2 awokado
  • 100 g tofu 
  • 1/2 małej marchewki
  • 6 plasterków ogórka
  • 50-70 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka sezamu
Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę imbiru

Sos:
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki soku z cytryna
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę imbiru
Ryż ugotować jak na opakowaniu. Składniki marynaty połączyć dokładnie ze sobą, tofu pokroić w kostkę, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować sos łącząc bardzo dokładnie ze sobą wszystkie składnik. Następnie pokrój ogórki w plasterki, zestrugaj marchewkę, oddziel awokado od pestki i pokrój je w plasterki.
Rozgrzej teflonową patelnie i usmaż na nim tofu wraz z marynatą. W miseczce układaj kolejno: ryż, warzywa i tofu. Warzywa polej sosem, a całość zwieńcz sezamem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Jednym słowem - PYCHOTA! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio czuję się zalana falą przepisów z dodatkiem tofu. Ten dołącza do kolekcji tych, które na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...