wtorek, 13 sierpnia 2013

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarella- na diecie!

Ten makaron to jedno z tych dań w którego dietetyczność nikt nie chce mi wierzyć. Cudowny zapach roznosił się po całym domu, tak że nawet nie miałam czasu na zrobienie porządnego zdjęcia :) Nie obeszło się również bez dokładek i małej bitwy o wielkość porcji. Jeśli ktoś aktualnie zrzuca wagę to gorąco polecam ten przepis, ponieważ to danie nie zawiera zbędnego tłuszczu, jest przepyszne i sycące, ale proponuje zrobić bez nadwyżek tzn jedną porcje, bo uwierzcie, nie da się powstrzymać od dokładki :) 


Składniki (3 porcje) :

  • 150 g makaronu ( 100 % z pszenicy durum lub pełnoziarnisty)
  • 4 pomidory ( malinowe najlepiej! )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g oliwek zielonych
  • pęczek pietruszki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/4 kulki mozzarelli
  • sól
Pomidory i cebule pokroić w ćwiartki i zalać 1/4 szklanki wody, gotować aż pomidory będą się rozpadać. W międzyczasie ugotować makaron. Składniki sosu zblendować. Oliwki przekroić na połówki, odlać zalewę z tuńczyka, pietruszkę poszatkować. Sos gotować dalej na małym ogniu, dodać oliwki. Po 4 minutach dodać czosnek, połowę pietruszki i tuńczyka, wszystko dokładnie wymieszać i gotowa jeszcze chwilkę (jakieś 2 minuty). Mozzarellę poszarpać palcami na małe kawałki. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a następnie posypać pietruszką i mozzarellą.








5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...