środa, 30 lipca 2014

Orientalny tatar z łososia

Jak zapewne zdążyliście już zauważyć, od dłuższego czasu ( już prawie roku!) na próżno szukać na Dietetycznym niebie przepisów z dodatkiem mięsa. Początkowo miałam w planach przejście na wegetarianizm, ale szybko tego pomysłu zrezygnowałam.

 Dlaczego? Bo smak ryb jest czymś bez czego zdecydowanie nie mogę się obejść. Tofu i kotlety z ciecierzycy są pyszne ale dobrego łososia nie zastąpią :) Tak w ogóle  to wydaje mi się, że jeśli miałabym wybierać swoją ulubioną rybę to byłby to łosoś. Nie tylko za smak, ale też wartości odżywcze- jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, pełnowartościowe białko, a jego regularne jedzenie zmniejsza ryzyko zawału.

Łosoś daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Ja najbardziej lubię czerpać inspiracje z kuchni norweskiej, którą uwielbiam za prostotę i kuchni azjatyckiej, pełnej smaków i aromatów. Dzisiejszy przepis to właśnie inspiracja rodem z sushi baru, którą możecie łatwo przygotować w zaciszu swojego domu :)



Składniki (2-4 porcje):
Inspiracja

  • 220 g tatara z łososia Suempol
  • 1/4 szklani świeżego ogórka
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1,5 łyżeczki szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki szalotki
  • 1,5 łyżeczki papryczki jalapeno (lub jedna konserwowa)
  • 1,5 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 0,75 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
Ogórka pokrój w kostkę, zioła, szalotkę, imbir i papryczkę posiekaj na drobne kawałki. W misce umieść wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut, po tym czasie podawaj jako samodzielne danie lub w formie przystawki.



Uwaga!
Jeśli mieszkasz na terenie małopolski i masz ochotę na pyszny tatar z łososia to marka Suempol zorganizowała konkurs w którym do wygrania jest tablet, kosz piknikowy oraz bon do sklepu Duka. Wystarczy.... puścić oczko do łososia :) Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

3 komentarze:

  1. Wegetarianie nie jedzą mięsa, ale jedzą ryby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe :) Z tego co mi wiadomo to wegetarianie nie jedzą zwierząt- a rybka to nie roślina.

      Usuń
  2. A ja nie wnikam w te niuanse, bo jestem wszystkożerna, zwłaszcza, gdy widzę takie pyszności :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...