piątek, 9 sierpnia 2013

Garden party- arbuz nieco inaczej i tarta borówkowa bez piekarnika

Rekordowe temperatury dają się mocno we znaki tego lata, ale mają też swoje zalety- można siedzieć do białego rana pod gołym niebem i nie marznąć i bez towarzystwa komarów (podusiły się od tego upału !?). Nic tylko zebrać grupę przyjaciół, sezonowe owoce i zrobić sobie garden party. Nie lubię co prawda wtrącać prywaty ale okazja była nie byle jaka- jakimś cudem dostałam się na dietetykę !!!! Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na arbuz, a także na tartę z borówkami do której potrzebny jest wam tylko blender.






 Sałatka z fetą i arbuzem:

  • 1/4 dużego arbuza
  • serek feta
  • liście mięty
Arbuz i fetę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Ułożyć kolejno na talerzu, arbuz, ser i mięte. Gotowe!




     Lemoniada arbuzowa:

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 dużego arbuza
  • 500 ml wody 
Wszystko zmiksować i dobrze schłodzić. 



                                                 
Tarta borówkowa:
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • szklanka orzechów włoskich 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g suszonych fig
  • 2 serki bieluchy light
  • 250 g twarogu chudego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 250 g borówek
Siemię i orzechy zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc (ale 2 godziny też będą ok). Figi zmiksować z koksem, dodać siemię i orzechy i miksować na gładką masę. Wyłożyć tak powstałym ciastem dno foremki do tarty i schłodzić. Ser, bieluchy, jogurt, sok z cytryny i syrop klonowy zmiksować na gładką masę i wyłożyć na spodzie. Posypać borówkami i gotowe! Podawać schłodzone.

















2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...