Za oknem widać już pierwsze oznaki jesieni, dni są coraz krótsze, na polu jest coraz chłodniej i słońce ma chłodniejszą barwę . Taka aura wprowadza mnie w nieco melancholijny nastrój- do szczęścia nie potrzeba mi nic oprócz ciepłej herbaty z miodem, delikatnego jazzu płynącego cicho z głośników i jesiennych aromatów wydobywających się z kuchni. W ten idealnie wpisują się cynamonowe rolssy autorstwa Jeff Gremillion z Cooking Ligt. Moje wyszły kompletnie inne niż są na zdjęciu przy oryginalnym przepisie, ale gwarantuje wam, są przepyszne !
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 szklanki białej mąki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Nadzienie:
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- 1/8 kostki masła
- 1/6 szkalnki wody
Najlepiej smakuje na ciepło, opcjonalnie można je polać dietetycznym lukrem jak tutaj i posypać posiekanymi orzechami.
pomimo tego, że faktycznie wyglądają inaczej niż w oryginalnym przepisie, to myślę, że Twoje prezentują się nawet smaczniej :D
OdpowiedzUsuńMam słabość do cinnamon rollsów, czuję, że wersja dietetyczna zagości w moim menu :)
Daj znać jak Ci wyszły, bo sama jestem ciekawa jak innym wychodzą ;)
Usuńfajny przepis, uwielbiam te aromatyczne cynamonowe rollsy :)
OdpowiedzUsuńsuper sa ;)
OdpowiedzUsuńsprobuj moich- http://ugotowane-z-pasja.blogspot.com/2012/07/dietetyczne-cynamonki-drozdzowe.html
jakie wspaniałe! chyba jutro wypróbuję bo i tak planowałam zrobić jakieś zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńmmm ale wspaniale się prezentują :) w weekend z pewnością wypróbuję tego przepisu ! :) Pozdrawiam. ;*
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz bardziej lubię cynamon :)
OdpowiedzUsuńAle super wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDo tego świetny blog, bardzo fajne przepisy, dodaję do obserwowanych!!
Pozdrawiam :D
Pięknie wyglądają, aż czuję cynamonowy zapach... <3
OdpowiedzUsuń