Składniki:
- 600 g dyni (obranej, wydrążonej, pokrojonej w kostkę)
- 1 litr wywaru warzywnego
- szklanka mleka
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżka oliwy
- 1 cm korzenia imbiru (startego)
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Rozgrzać w garnku oliwę, dodać trochę wody, dynia i tak dusić ok. 8 min. W osobnym garnku zagotować mleko z wiórkami do momentu aż mleko w nie wsiąknie (w garnuszku powinno pozostać nam dużo wiórków i mało mleka). Dynie zalać wywarem warzywnym i gotować 30 min. 10 min przed końcem dodać wiórki z mlekiem. Na końcu dodać przyprawy i zblendować. Najlepiej smakuje z grzankami z razowego chleba.
bardzo smaczne połączenie, ta zupa z pewnością była pyszna ! :D
OdpowiedzUsuńKolor ma po prostu cudowny - dodaje energii w te szare, jesienne dni...
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zupy dyniowej z dodatkiem wiórek kokosowych jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń