poniedziałek, 30 grudnia 2013

Serek kokosowy- czyli co zrobić z wytłoczynami po mleku kokosowym

    Jeśli chodzi o produkcje mlek roślinnych to moje doświadczenie jest niewielkie- domowymi sposobami robiłam jak na razie tylko sojowe, a wczoraj premierę w mojej kuchni miało mleko kokosowe. Produkcja mleka roślinnego to nie tylko duża oszczędność pieniędzy, ale też zdecydowanie lepszy smak i pewność że w naszym napoju nie znajdziemy żadnych substancji konserwujących. Jeśli już jesteśmy przy ekonomicznym aspekcie to szkoda by było wyrzucać wiórek które pozostały po filtracji napoju. Dzisiaj proponuję przepis na serek kokosowy która nadaje się idealnie do smarowania kanapek, pancakes'ów, czy jako dodatek do owsianki.



Składniki:
* 1 szklanka wiórek (ze świeżego) kokosu
* 8 orzechów laskowych
* 3 daktyle
* woda (ok 1/4-1/2 szklanki)

Przygotować mleko kokosowe z tego lub tego przepisu. Wytłoczyny ( "okarę kokosowa ?) włożyć do blendera wraz z orzechami i daktylami, zblendować na gładką masę. W trakcie blendowania dodawać stopniowo wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

3 komentarze:

  1. co do aspektów smakowych, to moim zdaniem jednak mleko sojowe domowej roboty jest dużo gorsze w smaku niż chociażby takie alpro (nawet niesłodzone) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) dietetyczna rozkosz!
    -------------------------------------------------------------
    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem jak najbardziej na tak! :)

    Nominowałam Cię do Liebster Award :) Szczegóły na: http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/01/szczesliwego-2014-liebster-award.html :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...