Składniki
* 250 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
* 3/4 szklanki orzechów ( u mnie pół na pół laskowe z migdałami)
* 3/4 szklanki żurawiny suszonej
* 1/2 szklanki słonecznika
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka cukru trzcinowego
* 30 g masła
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać płatki, orzechy i słonecznik. Bardzo dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, a a nim rozsmarować niezbyt grubą warstwę naszej mieszaniny. Piec ok. 20-25 minut, cały czas bacznie obserwując, ponieważ granola lubi się przypalać (a nie raz nawet spalać...). W środku pieczenia koniecznie przemieszać łyżką. Po upieczeniu ostudzić, dodać żurawinę, wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku/pudełku.
Musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńNo proszę ! Dietetyczne nie znaczy niesmaczne :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDa się, da? Ludzie często myślą, że są skazani na te wszystkie ukryte konserwanty, barwniki i inne chemię. Super! :)
OdpowiedzUsuńDomowa granola jest najlepsza, w żadnym sklepie nigdzie się takiej nie kupi :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńmasz rację - domowa granola nie może równać się z tymi kupnymi. wygląda cudnie i na pewno równie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMuszę sobie taką w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńhej zapraszam do mnie po motywacje i dietetyczne przepisy ;p
OdpowiedzUsuńdopiero zaczynam i chcę wypromować bloga :D
Ile kalorii może mieć całosć z tej ilości składników? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń