Wegetariański grill to dla niektórych niewykonalna sprawa. No wiecie, na Grillu musi być kiełbacha, musztarda i karkówka. Za każdym razem kiedy słyszę takie wywody powtarzam sobie w głowie: wdech, wydech, wdech, wydech....
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie udanych wakacji bez grilla ze znajomymi do białego rana. Oczywiście, zawsze kupuje przysłowiową kiełbachę i kurczaka, co by wszyscy byli zadowoleni, co wcale nie oznacza, że rezygnuje z moich warzywek. Bo jak mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez mięcha, tak ja nie obejdę się bez cukinii, pieczarek, cebuli i papryki. Ostatnio do zacnej czwórki dołączył bakłażan. Wkradł się na ruszt i nie chce zejść. W szczególności jeśli w pobliżu znajduje się zielony sos sauce verte i ulubiona salsa pomidorów, która jest pyszna nawet bez obierania pomidorów ze skórki. 
Grillowany bakłażan
- Bakłażan
 - Oliwa
 - Sól, pieprz
 
Bakłażany pokrój w poprzek, tak abyś uzyskał około 4-5 plastrów. Za pomocą pędzla posmaruj oliwą każdy z plastrów po obu stronach, oprósz solą i pieprzem. Piecz na rozgrzanym grillu, aż bakłażan zmięknie, a na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe ślady od kraty grilla. Podawaj z zielonym sosem, udekorowane zieloną pietruszką.
Sauce verte
Salsa pomidorowa (1 porcja)
Sauce verte
Przepis pochodzi z książki Kulinarny Ogród
- 1/3 szklanki świeżych liści bazylii
 - młoda cebulka, grubo krojona
 - 2 czubate łyżki świeżej natki pietruszki
 - 2 łyżki kaparów
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka świeżych liści oregano (można pominąć)
 - 2 łyżeczki musztardy dijon
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 łyżki oliwy
 
Salsa pomidorowa (1 porcja)
- 1 dorodny pomidor malinowy
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka oliwy
 - garść bazylii
 - szczypta soli
 
Pomidora pokrój w kostkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Bardzo ładnie się prezentują a poza tym na pewno także smakują ;-)
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam pieczonego bakłażana był smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity zestaw. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Ja dzisiaj robiłam faszerowaną cukinię :)
OdpowiedzUsuńMoi znajomi też się dziwią: jak to na grilla skoro mięcha nie jesz??!! Wtedy im pokazuję pyszne cukinie, bakłażany, papryki, pieczarki i banany!!! A sosik fajny, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam beauty-and-diet.blogspot.com
Bardzo ciekawa propozycja dietetycznego dania. Teraz przechodzę na dietę i szukam fajnych przepisów. Twój wypróbuję w pierwszej kolejności. Mam nadzieję, że to będzie bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć :)! Mam nadzieje, że napiszesz jak Ci smakowało :)
Usuń