środa, 20 sierpnia 2014

Grillowane bakłażany, sauce verte i salsa z pomidorów

Wegetariański grill to dla niektórych niewykonalna sprawa. No wiecie, na Grillu musi być kiełbacha, musztarda i karkówka. Za każdym razem kiedy słyszę takie wywody powtarzam sobie w głowie: wdech, wydech, wdech, wydech....

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie udanych wakacji bez grilla ze znajomymi do białego rana. Oczywiście, zawsze kupuje przysłowiową kiełbachę i kurczaka, co by wszyscy byli zadowoleni, co wcale nie oznacza, że rezygnuje z moich warzywek. Bo jak mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez mięcha, tak ja nie obejdę się bez cukinii, pieczarek, cebuli i papryki. Ostatnio do zacnej czwórki dołączył bakłażan. Wkradł się na ruszt i nie chce zejść. W szczególności jeśli w pobliżu znajduje się zielony sos sauce verte i ulubiona salsa pomidorów, która jest pyszna nawet bez obierania pomidorów ze skórki. 



Grillowany bakłażan
  • Bakłażan
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
Bakłażany pokrój w poprzek, tak abyś uzyskał około 4-5 plastrów. Za pomocą pędzla posmaruj oliwą każdy z plastrów po obu stronach, oprósz solą i pieprzem. Piecz na rozgrzanym grillu, aż bakłażan zmięknie, a na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe ślady od kraty grilla. Podawaj z zielonym sosem, udekorowane zieloną pietruszką.

Sauce verte
Przepis pochodzi z książki Kulinarny Ogród
  • 1/3 szklanki świeżych liści bazylii
  • młoda cebulka, grubo krojona
  • 2 czubate łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżych liści oregano (można pominąć)
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
Wszystkie składniki sosu cierpliwie blenduj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Jeśli nie uda Ci się zużyć całego sosu od razu możesz go odstawić do lodówki i zużyć jako pasta do kanapek, lub sos do dowolnych świeżych, ugotowanych lub grillowanych warzyw.

Salsa pomidorowa (1 porcja)
  • 1 dorodny pomidor malinowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • garść bazylii
  • szczypta soli
Pomidora pokrój w kostkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na ok. 15 minut.



7 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się prezentują a poza tym na pewno także smakują ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam pieczonego bakłażana był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity zestaw. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Ja dzisiaj robiłam faszerowaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moi znajomi też się dziwią: jak to na grilla skoro mięcha nie jesz??!! Wtedy im pokazuję pyszne cukinie, bakłażany, papryki, pieczarki i banany!!! A sosik fajny, muszę wypróbować!
    Pozdrawiam beauty-and-diet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa propozycja dietetycznego dania. Teraz przechodzę na dietę i szukam fajnych przepisów. Twój wypróbuję w pierwszej kolejności. Mam nadzieję, że to będzie bardzo smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć :)! Mam nadzieje, że napiszesz jak Ci smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...