piątek, 23 stycznia 2015

Kulki idealne

Czy zdarza Wam się, że robiąc danie według przepisu patrzycie tylko na składniki? Ja ciągle się na tym łapie i tak też było ostatnio... Miałam niesamowitą ochotę przygotować domowej roboty falafle. Zamoczyłam ciecierzyce i tylko przeczytałam listę składników na Falafel idealny . Po całej nocy leżakowania odsączyłam ją i ugotowałam. Doświadczeni falafelożercy już wiedzą o co chodzi :) Zamiast idealnych falafli miałam mieszankę oleju ze spaloną ciecierzycą.... 

Nie wiem czy wiecie, że nie znoszę, kiedy coś się marnuje. Zadecydowałam, że druga część ciecierzycowych kuleczek nie wyląduje na patelni, a że zmiksowana ciecierzyca z aromatycznymi przyprawami pachniała naprawdę dobrze, zaryzykowałam i zjadłam "surowe falafle"*

Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu kuleczki z ciecierzycy okazały się przepyszne i od zeszłego tygodnia wykończyłam już całe zapasy cieciorki w domu :) Takie kuleczki to idealny dodatek do sałatek, zdrowa przekąska do pracy lub nabite na wykałaczkę z warzywami sprawdzą się jako imprezowe koreczki. Ostatnio użyłam ich też do przygotowania nourish bowl, którą opublikuję na blogu już wkrótce.

Tym razem moje roztrzepanie przyniosło pozytywne skutki i trochę mi się marzy, żeby zdarzało się tak nie tylko w kuchni :)

*nie były oczywiście surowe, bo ciecierzyca była wcześniej ugotowana



Składniki
Na podstawie przepisu Falafel idealny Marty Dymek
  • 150 g suchej ciecierzycy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wody
Ciecierzycę zamocz w dużej ilości wody i pozostaw na całą noc. Rano odsącz ją i dokładnie wypukaj. Ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu (około 1 godziny) i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę posiekaj na małe kawałki i dodaj wszystkie składniki (ciecierzyca, cebula, przyprawy) do misy blendera.
Miksuj aż masa będzie idealnie gładka, przełóż do miski i schowaj do lodówki przykrytą folią na co najmniej 30 minut. Po tym czasie formuj kuleczki dowolnej wielkości. Podawaj z warzywami i ulubionymi sosami. Nadmiar masy możesz z powrotem włożyć do lodówki i użyć następnego dnia, lub gotowe kuleczki zamrozić na tacce. 




8 komentarzy:

  1. wypukaj??

    "Ciecierzycę zamocz w dużej ilości wody i pozostaw na całą noc. Rano odsącz ją i dokładnie wypukaj."

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja zawsze jeszcze dokładnie po wylaniu wody płuczę ją na sitku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Wypróbuje na pewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Dobrze, że nie wyrzuciłaś cieciorki do kosza, bo aż szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie kulki je się tak "na surowo"? :P Bo wyglądają jak pyszne kluseczki i wydawałoby się, że są do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile kuleczek wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego jak duże kuleczki robisz, ale średnio wychodzi około 15 :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...