piątek, 1 sierpnia 2014

Zdrowe pancakesy z ricottą

Pomimo, że wyznaję zasadę, że aby się rozwijać trzeba próbować cały czas nowych rzeczy, mam takie do których lubię często wracać. Jedną z nich jest przepis na dietetyczne pancakesy, który jest jednym z Waszych ulubionych, czemu się wcale nie dziwie :) Warto jednak czasem zrezygnować z "pewniaków" i spróbować zrobić to samo w nieco inny sposób.

Tak właśnie jest z tymi pancakesami. Choć do ich przygotowania potrzeba jest więcej składników niż do dietetycznych pancakesów to są one warte absolutnie każdej chwili spędzonej w kuchni. Są niesamowicie lekkie i puszyste, a dodatek skórki z cytryny i soli nadaje im ciekawy posmak. Dodatkowym, wielkim plusem jest to że przygotowaną masę można po prostu wstawić do lodówki i użyć następnego dnia- szczególnie przydatne dla singli i zabieganych z rana :)

Jak podoba Wam się przepis na nowe pancakesy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!



Składniki (2-3 porcje):
  • 170 g ricotty
  • 3 duże jajka
  • 60 g otrębów *
  • 60 g mąki pszennej *
  • 1/2 kubka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka syropu z brązowego ryżu ( wymienne na miód, syrop klonowy etc.)
* Lub 120 g mąki pełnoziarnistej

+ Borówki/maliny/truskawki, syrop z ryżu/miód/syrop klonowy

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z serkiem, mlekiem i syropem. Mąkę, otręby, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól wymieszaj w osobnej misce, a następnie połącz z mokrymi składnikami. W wysokim naczyniu ubij białka i dodawaj je stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. 1 łyżka mas= 1 pancakes. Smaż na teflonowej patelni z minimalną ilością tłuszczu opiekając placuszki po ok. 2 min z każdej strony.

Uwaga Jeśli chcesz usmażyć idealne pancakesy przy użyciu małej ilości tłuszczu to zrób tak:
1. Rozgrzej porządnie teflonową patelnię
2. Rozpuść na niej łyżeczkę masła
3. Upiecz tylko jednego pancakesa, będzie on niezbyt ładny i nieco tłustawy
4. Po zdjęciu pierwszego pancakesa patelnia jest gotowa do właściwego smażenia :)







3 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Uwielbiam Takie placuszki na śniadanie!
    Na pewno wypróbuję!
    Zapraszam do mnie : http://beauty-and-diet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...