środa, 15 maja 2013

Dietetyczne pancakes

Pancakesy... kto ich nie kocha :)? Są takie puszyste, słodkie i pożywne ! Można je łączyć z czym tylko chcemy- bananami, borówkami, truskawkami, syropem klonowym, miodem czy cokolwiek co nasza dusza zapragnie. Dzisiaj proponuję przepis na nieco odchudzone pancakesy (inspirowane przepisem Whiness), z otrębami i bez tłuszczu. Takie śniadanie to świetny początek dnia- otręby przyspieszą nasz metabolizm, maślanka uzupełni tak cenne dla nas wapno, a banan doda energii !


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
Ubić białko, dodać żółtko, maślankę i cukier mieszamy jeszcze chwile mikserem. Dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką i rozgrzewamy patelnie teflonową. Robimy małe placuszki na patelni (1 placek to około 1 łyżka ciasta) i pieczemy z obu stron.




Życzę pysznego śniadania ;)!


27 komentarzy:

  1. Strasznie apetycznie wyglądają ! I jeszcze z tym bananem w środku, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ile mgą mieć kcl w jednym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dodatków 5 placuszków (czyli cała porcja) ma 224 kcal ;)

      Usuń
  3. to bardzo mało :) super ;) ekstra blog , dobrze, że na niego trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne zdrowe placuszki ,z bananami najpyszniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają tak delikatnie i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam bo nie jem placuszków, ale mnie zachęciłaś i może rodzinie zrobię :-) takie pyszne twoje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja je właśnie zrobiłam i nawet ok w smaku. Miałam tylko otręby owsiane i żytnie więc takie dodałam .masa była strasznie gęsta , nie chciała się odkleić od łyżki więc dolałam trochę wody i było już ok.Ja posypałam je cynamonem i dodałam dżemu leśnego :) Następnym razem do środka dodam jagody goji i mielone siemię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast cukru można użyć słodzika? ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można, ale ja nie używam słodzików, ponieważ uważam że są bardzo nie zdrowe (zawierają aspartam)

      Usuń
    2. a cukier trzcinowy można chyba zastąpić normalnym

      Usuń
    3. Generalnie można słodzić czym tylko się chcę ;) niektórzy słodzą stewią inni słodzikami lub białym cukrem, ja w kuchni używam tylko brązowego cukru, syropu klonowego i miodu bo to najbardziej lubię i uważam to za zdrową alternatywę dla białego cukru ;)

      Usuń
  10. zrobiłam dziś - pyyyyyyyszne ! następnym razem zamierzam spróbować z domową nutellą, to dopiero będzie coś ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. a czym moge zastapic tá nieszczesná maslanke, ktorej u mnie nie ma :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz do szklanki włożyć 2 łyżki śmietany i uzupełnić mlekiem do 1/3 wysokości szklanki, ale oczywiście będzie to miało już większą wartość kaloryczną

      Usuń
  12. aaa moje sie rozlewaja przy przekladaniu:( i jak dlugo moga byc w lodowce? np jak zrobilam teraz to czy do rana wytrzymaja??;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj zmniejszyć ogień i przykryć patelnie pokrywką.
      Jeśli chodzi o lodówkę to nie wiem, pewnie tak ;)

      Usuń
  13. robiłam wczoraj, wyszły pyszne:)
    Wklejam link do przepisu na mojego bloga.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. wreszcie cos znalazłam dla siebie! świetny blog, będę tu częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy zamiast otrębów pszennych można użyć otrębów owsianych?

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam mniam ,na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o mniam mniam musze zrobic!!! trafilam tu dzisiaj i twoj blog stal sie dla mnie inspiracja :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bez urazy ALE... to nie jest dietetyczny przepis. Po co mąka pszenna? Lepiej zastąpić pełnoziarnista żytnia lub graham. Po co cukier skoro będzie banan? Chyba dla pustych kalorii. A otręby są niezdrowe. Bo i kaloryczność.. 300kcal na śniadanie to mało. Nie zrozum mnie złe.. To normalne śniadanie w dodatku o złych wartościach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie raz na blogu pisałam, że używam mieszanki otrąb i mąki pszennej jako substytut mąki pełnoziarnistej ponieważ mąkę mam od dziadka, 100% eko i zdecydowanie wolę ją od tej kupnej. Przecież mąka pełnoziarnista to nic innego jak mąka+otręby+zarodki pszenne, więc jeśli chcesz aby mieszanka była w 100% mąką pełnoziarnistą możesz dodać odrobinę tych ostatnich. Twierdzenie, że otręby są niezdrowe jest dość kontrowersyjne, bo we wszystkich znanych mi źródłach spotykam się z ich prozdrowotnymi właściwościami. Jeśli nie chcesz użyć cukru to zawsze możesz go zastąpić stewią lub ksylitolem, a banan jest tu "opcjonalnie", a nie koniecznie :) Jeśli 300 kcal to za mało to zawsze możesz dodać zielonego shake'a lub zjeść podwójną porcje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...