Jaki jest idealny deser na walentynki :)? Słodki, lekki, czekoladowy i.....dietetyczny! W końcu nie chcemy cały wieczór zmagać się ze wzdęciami po zbyt obfitym posiłku. Taki własnie jest dzisiejszy suflet- ma delikatną konsystencję czekoladowej pianki, smakiem spokojnie dorównuje klasycznemu sufletowi, a mimo to sprzyja płaskiemu brzuszkowi :)
Składniki (2 porcje)
- 2 białka jaj
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżki mąki pszennej*
- 6 łyżek ksylitolu
- 4 łyżki mleka
+ odrobina masła do wysmarowania ramekinów (o pojemności 170 ml)
*opcja Paleo: można zastąpić mąką migdałową
1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wysmaruj masłem ramekiny.
2. Na małej patelni wymieszaj dokładnie 4 łyżki ksylitolu, kakao i mąkę, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż powstanie gęsta masa przypominająca rozpuszczoną czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia (ok 5 minut).
2. Na małej patelni wymieszaj dokładnie 4 łyżki ksylitolu, kakao i mąkę, dodaj mleko i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż powstanie gęsta masa przypominająca rozpuszczoną czekoladę. Pozostaw do ostygnięcia (ok 5 minut).
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Gdy będą już sztywne, dodaj pozostały ksylitol i zmiksuj. Na samym końcu dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj wszystko łyżką aż do całkowitego połączenia się składników. Gotową masę przelej do przygotowanych naczyń.
4. Piecz przez 16 minut, podawaj póki gorące,
ponieważ suflet po 3 minutach lubi opadać :)
4. Piecz przez 16 minut, podawaj póki gorące,
ponieważ suflet po 3 minutach lubi opadać :)
Mam ogromną nadzieję, że mój TŻ tego nie czyta- czekoladowy suflet na pewno zagości na naszym walentynkowym stole :) A Wy co szykujecie na walentynki :>?
genialne, musimy to zrobić! :D myślisz, że można zastąpić zwykłe mleko roślinnym?
OdpowiedzUsuńOczywiście, sojowe, migdałowe- hulaj dusza ;)
UsuńPyszny, zdrowy, a przede wszystkim - czekoladowy!
OdpowiedzUsuńTo prawda, czekoladoholicy łączymy się <3
Usuńczym można zastąpić ksylitol? :)
OdpowiedzUsuńStewią
UsuńZa stawie nie ręczę bo nie używam, teoretycznie może być miód ale wtedy trzeba zredukować płyny, tej opcji nie testowalam wiec niestety Ci nie mogę pomóc. Ewentualnie można użyć cukru, ale wiadomo cukier to cukier
Usuńzrobię z mąką migdałową! :)
OdpowiedzUsuńMadzia koniecznie daj mi znać jak wyszedł ;)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNa walentynki nic nie szykuję, facet zabiera mnie na kolację. Limit słodkiego w związku z dzisiejszym dniem już i tak wyczerpany. Chociaż może zdrowy owocowy deser przyrządzę. Zapraszam do mnie - porady na TŁUSTY CZWARTEK :)
OdpowiedzUsuńAle Wam fajnie! Udanej kolacji ;)
UsuńWygląda smacznie ^^ na pewno wypróbujemy!
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz wpadnij do nas :)) http://travelwithrebels.blogspot.com
To koniecznie napiszcie jak wyszło :)
UsuńPyszności :D bo czekoladowe czyli moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten suflet :) czekoladowy i dietetyczny, idealne połączenie
OdpowiedzUsuńTe przepisy wyglądają tak pysznie, że nic tylko zacząć je robić i jeść :D
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! :)
Muszę to wszystko wypróbować :)
Będzie Ci potrzebna duża ilość czasu, bo przepisów się już trochę zgromadziło, ale dla chcącego nic trudnego :) Bardzo dziękuję za ciepłe słowa !:)
Usuń