poniedziałek, 16 lutego 2015

Makaron Soba z brokułem, marchewką i czerwoną kapustą

Im staje się starsza tym bardziej uświadamiam sobie jak bardzo mało mam czasu. Studia, praca, pasje, kursy, treningi, spotkania ze znajomymi- mimo, że większość z tych rzeczy jest źródłem przyjemności to jednak potrzeba na nie czasu, a doba mimo moich rozpaczliwych błagań nie chce się wydłużyć. Przy takim rozkładzie dnia czasu na gotowanie pozostaje niewiele, a mimo to nadal zdrowo się odżywiam. Jak to robię? Inspirację czerpię od specjalistów w tej dziedzinie :)

Azjaci to prawdziwi mistrzowie- nie dość, że pracują jak mrówki to jeszcze potrafią przeżyć 100 lat! Ich kuchnia nie dość że jest niesamowicie różnorodna i smaczna to na dodatek zdecydowana większość dań jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. 

Sam początek przygody z kuchnią wschodnią może wydawać się skomplikowany i kosztowny, ale to tylko początki :) Wystarczy, że zgromadzicie kilka podstawowych składników- sos sojowy, imbir, ocet ryżowy i olej sezamowy, które starczają na naprawdę długo i możecie zaczynać! 

Przygotowanie makaronu Soba zajmuje nie więcej niż 15 minut- to naprawdę banalna w przyrządzeniu potrawa. W przypadku gdy nie dysponujesz wszystkimi warzywami podanymi w przepisie możesz je swobodnie wymieniać- zamiast brokuła świetnie sprawdzi się fasolka czy groszek, a zamiast kapusty dowolne grzyby. Do wyboru do koloru :)


Składniki (1 porcja)
  • 60 g makaronu Soba
  • 100 g różyczek brokuła
  • 40 g marchewki
  • 70 g czerwonej kapusty
  • łyżeczka sezamu
Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 łyżki oleju sezamowego
  • 3/4 łyżki octu ryżowego
Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i odstawić.

W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Przygotuj warzywa: poszatkuj kapustę, pokrój marchewkę w paseczki oraz brokuła rozkrój na ćwiartki. Do gotującej się wody dodaj wszystkie warzywa i makaron Soba, gotuj przez 3 minuty.

 Całość odcedź i dodaj do miski z dressingiem, dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane sezamem, ewentualnie dodaj więcej sosu sojowego do smaku.










Przekonałam Cie do testowania dań kuchni azjatyckiej, a może masz swoje ulubione i sprawdzone przepisy :)? Jeśli tak to koniecznie daj znać w komentarzu!


8 komentarzy:

  1. świetna propozycja, pełna smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, lubię takie smaki.
    A co do początku wpisu - mam podobnie. Doba jest zdecydowanie za krótka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bomba aromatów! Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaron soba :) Sosik idealny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten makaron! I takie dodatki do niego idealnie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To są moje smaki, w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasza znajomość kuchni azjatyckiej ogranicza się tylko do ryżu z kurczakiem po chińsku. Bardzo chciałybyśmy spróbować sushi i innych przysmaków, ale jakoś nigdy nie natrafiłyśmy na żadną fajną restaurację w naszym mieście, która ma coś takie w swoim menu. Dobrze przynajmniej wiedzieć, że kuchnia azjatycka jest zdrowa, a dania szybkie do przygotowania ;)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...