Oczywiście jeśli jest brzydka pogoda można wykorzystać do "upieczenia" spodu dehydrator, uchylony piekarnik (tak żeby temperatura w nim nie przekraczała 40 C). Dla osób którym idea surowego jedzenia jest obojętna idealnym rozwiązaniem będzie upieczenie spodu w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut.
Składniki (2-3 osoby):
Spód:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 zblendowanej małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Pesto:
- 100 g rukoli (pozostawić garść do dekoracjii)
- 4 orzechy włoskie
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Ketchup:
- 4 pomidory suszone
- 1 mały pomidor
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na gotowym spodzie rozsmarowujemy pesto, kładziemy ulubione dodatki u mnie była to żółta i czerwona papryka, pomidor oraz rukola, a na samym końcu robimy kapki z ketchupu.
no pomysl przedni :D
OdpowiedzUsuńWspaniały blog!
OdpowiedzUsuńBędzie on moją książką kucharską-świetny! <3
Świetne! :>
OdpowiedzUsuń