środa, 29 października 2014

Dietetyczne muffinki dyniowe BEZ CUKRU

Pieczenie muffinek to jedna z moich ulubionych czynności. Działa na mnie tak samo jak na wiele osób bieganie- pomaga zrelaksować się i pozbierać myśli. Nie wymagają one specjalnych sprzętów, składników ani dużego nakładu czasu. A jednak wypełniają dom wspaniałym zapachem i umilają popołudniową kawę czy długi dzień na uczelni.

W dzisiejszym przepisie wykorzystałam moją nową miłość- dynię. Już od dawna lubię się z nią w zupach, ale tej jesieni pokochałam ją we wszelkiego rodzaju wypiekach- chlebach, ciastach czy właśnie w muffinkach. Nadaje im piękny kolor i taką charakterystyczną, przyjemną dla podniebienia miękkość. 

Muffinki oczywiście zawierają maksymalną ilość zdrowych składników, obniżoną ilość tłuszczu i ani grama cukru. Skusisz się :)?


Składniki
Źródło przepisu

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki syropu z brązowego ryżu*
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki ulubionego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pudru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu + po szczypcie do posypania
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
*Uwaga! Z podanej ilości syropu babeczki nie wychodzą bardzo słodkie. Jeśli lubisz słodziutkie muffinki to użyj 3/4 szklanki syropu i dodaj 2 łyżki więcej płatków owsianych.

** Możesz również dodać cokolwiek wpadnie Ci w ręce: pestki, orzechy czy jagody goji.

Rozgrzej piekarnik do 165 C. Składniki mokre wraz z przyprawami połącz dokładnie ze sobą. To samo zrób ze składnikami suchymi czyli mąką, płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Składniki suche wymieszaj ze składnikami mokrymi i napełnij powstałą masą wcześniej przygotowane foremki na muffinki. Zazwyczaj napełniamy foremki masą do 3/4 ich wysokości, ale teraz uzupełnij je prawie do pełna. Piecz ok. 23-26 minut.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...