piątek, 13 czerwca 2014

Kokosowa granola BEZ CUKRU

Właśnie rozpoczyna się mój piąty dzień cukrowego odwyku. Jak mi idzie? Nadzwyczaj dobrze, żeby nie powiedzieć wspaniale! Ale o tym więcej w poniedziałek :)

Najbardziej obawiałam się poranków. Śniadanie to istne pole minowe nadziane fruktozą. Po dokładnej analizie moich dotychczasowych śniadań zdałam sobie sprawę że już w pierwszych godzinach dnia spożywam ponad połowę dziennego limitu. Przykładowo: owsianka z pomarańczą, 1 łyżeczką miodu i łyżką rodzynek to aż 13,4 g fruktozy, a zalecana dzienna dawka to nie więcej niż 25 g. 

Na szczęście dla chcącego nic trudnego :) Jeśli tak jak ja podjęliście walkę z cukrem to ten przepis z pewnością Wam pomoże. Granola jest słodka, pyszna i chrupiąca a nie zawiera ani grama fruktozy. Z podanych składników wyjdzie Wam porcja na cały tydzień- wystarczy że po upieczeniu i ostygnięciu zamkniecie ją w szczelnym pojemniku i nie będziecie podjadać w trakcie dnia ( z czym ja mam problemy :) ).



Składniki:
  • 3 szklanki niesłodzonych płatków kokosa (nie mylić z wiórkami)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki syropu z brązowego ryżu*
  • 5 łyżek oleju kokosowego
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wszystkie składniki granoli dokładnie wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej granolę. Piec ok 15-20 min na rumiany kolor. W połowie pieczenia przemieszać granolę.

*Syrop z brązowego ryżu- mistrzostwo! Nie zawiera fruktozy, podobny w smaku do miodu. Cena porównywalna z syropem klonowym. Na prawdę polecam!



Przepis z drobnymi zmianami pochodzi od Sary Wilson z jej książki Rzucam Cukier

8 komentarzy:

  1. Granola samo zdrowie, innymi słowy :) Musi być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można dostać taki syrop z brązowego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta jak dobrze, że zapytałaś :) Tak się zafiksowałam na punkcie tego cukru, że popełniłam straszny błąd- chodzi o syrop z brązowego ryżu a nie cukru. Myślę że dostaniesz go w każdym większym ekologicznym, jest też na allegro. Ja za swój 350 g dałam 15 zł więc cena też bardzo w porządku :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź! Poszukam :)

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com - nowy post !
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com - nowy post !

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna uzywac naturalne slodziki typu stewia, ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten przepis wyjdzie jeśli zamiast płatków użyję wiórków kokosowych?
    Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy dodaj je do granoli już po upieczeniu, bo w piekarniku by się spaliły :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...