poniedziałek, 17 września 2012

Żytnie inspiracje - bułeczki

Żytnie bułeczki to kolejny wytwór który powstał w wyniku konieczności wykorzystania zapasów mąki żytniej. Bułeczki są przepyszne, ciężkie, chrupiące ale mają idealną konsystencje w środku- są idealne zarówno do rożnego rodzaju kremów i dżemów, ale także do wysmakowanych kompozycji serowych. 
Przepis jest prosty i szybki, całkowicie zapożyczony z tąd ;) 



W rondelku podgrzewam mleko, rozdrabniam w nim drożdże oraz sól, pozostawiam na 2 minuty. Dodaje oliwę, mąkę i wyrabiam około 8 minut. Miskę z ciastem szczelnie owijam ręcznikiem oraz kocem i pozostawiam na 20 minut. Po upływie tego czasu formuje bułeczki i ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut, a następnie piecze przez (znowu!) 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C z termoobiegiem. 









Już dzisiaj wieczorem zaprezentuje jak zostały skonsumowane  bułeczki ;)



3 komentarze:

  1. Ach, pysznie. Nigdy nie piekłam sama bułeczek, przyznaję się.

    OdpowiedzUsuń
  2. super bułeczki ;d muszę je spróbować !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...