wtorek, 27 sierpnia 2013

Tartaletki z samych orzechów- bez mąki, tłuszczu i pieczenia!

Wiem wiem, ostro przesadzam z tymi surowymi spodami, ale nic na to nie poradzę, witariańskie słodycze są przepyszne i bardzooooo zdrowe. Z podanego niżej przepisu nie wychodzi dużo tartaletek, ale należy pamiętać że mimo iż orzechy są bardzo korzystne dla naszego organizmu, to nie należy przesadzać z ich ilością :)


Składniki:
  • szklanka nerkowców
  • szklanka migdałów
  • 50 g daktyli (można więcej jeśli masa jest za mało słodka)
  • 2 łyżki syropu klonowego (tak jak wyżej, jeśli nie macie syropu klonowego to możecie go zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • opcjonalnie kokos do posypania
Nerkowce i migdały zalać wodą i odstawić na przynajmniej 2 godziny. Nerkowce zblendować z syropem klonowym, a daktyle z migdałami. Masa z migdałami to spód tartaletek natomiast z nerkowcami to masa. Masą z migdałami wylepić spody tartaletek, i uzupełnić ją masą z nerkowców, tak jakby był to normalny krem. Schłodzić w lodówce.



7 komentarzy:

  1. Ciekawe. Dla wielbicieli orzechów i wielbicieli diety raw to chyba deser idealny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, nerkowce uwielbiam, ogólnie orzechy- to zdecydowanie udany deser pełen zdrowia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wyciągnęłam z lodówki, pyszności wyszły! jestem zakochana! wrzucaj ten przepis totalnie na dietetyczne przepisy Figury na facebooku, bo te nagrody masz jak w banku wg mnie :D ide częstować dzieciaki, zobaczymy co powiedzą ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za fantastyczny blog! Jestem zachwycona! Wspaniałe przepisy, właśnie zrobiłam chlebek z mikrofalówki... Pyszota! Będę tu zaglądać i z pewnością po kolei wypróbuję wszystkie przepisy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. masakra wygląda mega apetycznie! aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...