Przeraża Was myśl nadchodzącego tłustego czwartku ? Pochłanianiu pączków w nieprzyzwoitych ilościach ( a jeden to ok 350 pustych kcal ! ) ? Spokojnie. Wystarczy zakasać rękawy i poświęcić odrobinę czasu na wypiek własnych, zdrowszych i zdecydowanie lżejszych odpowiedników. W końcu dwa takie pączki mają i tak mniej kalorii niż jeden tradycyjny :)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g otrębów pszennych
- lub pół na pół mąka pszenna z pełnoziarnistą
- 1 całe jajko, jedno żółtko
- 1 łyżeczka cukru białego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki masła\
- Dżem niskosłodzony ( owoce leśne z "Łowicza" sprawdzają się genialnie!)
Masło roztopić. Mleko podgrzać, skruszyć drożdże i odstawić na ok. 15 min. Jajko wraz z żółtkiem ucierać na gładką masę. Do masy jajecznej dodać zaczyn drożdżowy wymieszać i dodać mąkę wraz z otrębami. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec dodać ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na 1,5 h w dużej misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wycinać szklanką pączki. Odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 C i piec 10-12 min. Po upieczeniu nadziewać dżemem.
Smacznego chudego czwartku !
Już wiem, co dziś upiekę!:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, chce takiego ;)
OdpowiedzUsuń