piątek, 28 lutego 2014

Zapiekanka z soczewicy i warzyw

  Jak minął Wam tłusty czwartek? Objadaliście się do granic możliwości czy może sami piekliście dietetyczne pączki? Jakkolwiek odpowiecie na to pytanie to jedno jest pewne- post zbliża się wielkimi krokami.  Niektórzy nie zwracają na ot kompletnie uwagi, niektórzy znowu! próbują nie jeść słodyczy przez te 40 dni, a niektórzy, jak ja cieszą się ponieważ post, również w kuchni sprzyja kreatywności. Do dzisiejszej zapiekanki użyłam warzyw sezonowych, soczewicy która zalegała mi od dłuższego czasu i pomidorów, które zajmują miejsce w zamrażarce. Ekonomicznie, zdrowo i pysznie!


 Przepis jest autorstwa Jana Kuronia i pochodzi z marcowego numeru "Kuchni", który gorąco polecam!


Składniki (4-6 porcji)

  • 1 szklanka soczewicy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry ( lub 1,5 łyżeczki sypkiego curry)
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( u mnie 4 rozmrożone i zmiksowane)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • Kminek, pieprz, sól
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia. Soczewicę płuczemy w gorącej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, czosnek i seler w półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej, teflonowej patelni i wrzucamy warzywa. Smażymy aż zeszkli się cebula. Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, pomidory i szklankę wody (jeśli używacie mrożonych to pomińcie wodę). Wszystko dokładnie wymieszać, ostrożnie posolić, odparowywać 10 min. W tym czasie zdjąć skórkę z ziemniaków i pokroić je w  plasterki o grubości ok. 1 cm. Gdy skończymy już odparowywać, wyłączamy gaz, dodajemy pietruszkę oraz soczewicę i mieszamy. Na dno garnka żaroodpornego wylewamy całą zawartość patelni, następnie układamy na niej warstwowo ziemniaki, każdą warstwę (ostrożnie!) soląc, pieprząc i posypując kminkiem. Piec 50 min do godziny bez przykrycia w temperaturze 190 C.












3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...