Przepis jest autorstwa Jana Kuronia i pochodzi z marcowego numeru "Kuchni", który gorąco polecam!
Składniki (4-6 porcji)
- 1 szklanka soczewicy
 - 5 średnich ziemniaków
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 średnie cebule
 - 2 średnie marchewki
 - 3 łodygi selera naciowego
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry ( lub 1,5 łyżeczki sypkiego curry)
 - 1 puszka krojonych pomidorów ( u mnie 4 rozmrożone i zmiksowane)
 - 1 szklanka bulionu warzywnego
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - Kminek, pieprz, sól
 
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia. Soczewicę płuczemy w gorącej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, czosnek i seler w półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej, teflonowej patelni i wrzucamy warzywa. Smażymy aż zeszkli się cebula. Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie na patelnie dodajemy bulion, pomidory i szklankę wody (jeśli używacie mrożonych to pomińcie wodę). Wszystko dokładnie wymieszać, ostrożnie posolić, odparowywać 10 min. W tym czasie zdjąć skórkę z ziemniaków i pokroić je w  plasterki o grubości ok. 1 cm. Gdy skończymy już odparowywać, wyłączamy gaz, dodajemy pietruszkę oraz soczewicę i mieszamy. Na dno garnka żaroodpornego wylewamy całą zawartość patelni, następnie układamy na niej warstwowo ziemniaki, każdą warstwę (ostrożnie!) soląc, pieprząc i posypując kminkiem. Piec 50 min do godziny bez przykrycia w temperaturze 190 C.
Samo zdrowie na tym talerzu widzę :D
OdpowiedzUsuńDokładnie ! Nic tylko zajadać :)
Usuńwygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuń