środa, 24 września 2014

Bezcukrowe ciasto ślwikowe

Zmieniając wczoraj kartkę kalendarza, moim jeszcze nie do końca otwartym oczom ukazało się napisane wielkimi, tłustymi literami słowo: JESIEŃ. Nastawiłam wodę na kawę, ubrałam ciepły szlafrok i wyjrzałam za okno. Było szaro, deszczowo i przerażająco zimno. Tak, jesień rzeczywiście przyszła.

Na talerzu sałatki powoli ustępują miejsca rozgrzewającym zupą, a zamiast długich spacerów wybieram ciepły sweter, kawę i dobre ciasto. Oczywiście obniżenie temperatury na dworze nie oznacza konieczności przybierania dodatkowego opancerzenia w postaci lekkiej warstwy tłuszczyku. Ciasto jak zawsze wybieram bez cukru, z pełnowartościowym błonnikiem i obniżoną zawartością tłuszczu.




Bezcukrowe ciasto śliwkowe to propozycja dla osób, które uwielbiają smak prostych, babcinych ciast. Nie wymaga też żadnych umiejętności kulinarnych, ani sprzętów.Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i włożyć do piekarnika na 40 minut.Jak dla mnie to odkrycie jesieni. Wreszcie znalazłam ciasto, które w 100% zrekompensuje mi smak domowej szarlotki!


Składniki

Suche:

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki białej mąki
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
+ 7-10 śliwek, garść orzechów

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszaj ze sobą, to samo zrób z mokrymi. Następnie połącz obie masy, dokładnie wymieszaj i wylej ciasto do formy na tortownice. Wetknij w nie pokrojone na połówki śliwki i posyp orzechami. Piecz ok. 40 minut.




10 komentarzy:

  1. Jesieni i zimy nie znoszę, ale zawsze kiedy mama robi ciasto śliwkowe jesienią, od razu poprawia mi się humor :) Ten przepis na pewno wykorzystam na studiach, bo jest prosty i śliwki można zastąpić innymi sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALE APETYCZNIE SIĘ PREZENTUJE :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne i proste ciasto do kawy i na przekąskę, u mnie lato wróciło..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało pachnieć zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to jestem kupiona, zdecydowanie!
    Uwielbiam tak proste i zdrowe zamienniki ciężkich,
    Pozdrawiam i obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest, Udało się! Całe mieszkanie pachnie śliwkami. Troche się obawiałam, że pełnoziarnista mąka sprawi, że będzie suche i twarde ale śliwki puściły sok i jest idealne. Proszę o przepisy na jakieś sałatki - zdrowe, sycące i bez tłustych sosów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się :)! Monika właśnie szykuje post z sałatką na pożegnanie lata :)

      Usuń
  7. Mąka pełnoziarnista- żytnia, może być? Super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz ją zamienić :) Dzięki!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...