piątek, 12 września 2014

Chipsy z jarmużu + sos tahini

Moja długa blogowa przerwa związana z kampanią wrześniową, a dokładniej dłuższym romansem z chemią powoli dobiega końca. Coraz chłodniejsze wieczory i częste deszcze zwiastują koniec lata, a targi powoli zapełniają się kolorowymi dyniami i jarmużem.

Lubicie jarmuż i długie jesienne wieczory spędzone na oglądaniu kolejnych odcinków Waszych ulubionych seriali? (Swoją drogą Mad Man zaczyna mnie irytować...) Lubisz podjadać podczas oglądania chociaż wiesz, że jest to niezdrowe? Ten przepis jest na siebie. Chipsy z jarmużu to idealna filmowa (i zdrowa!) przekąska, a dodatek sosu z tahini godnie zastąpi nudny już sos czosnkowy. Chrupcie na zdrowie!




Chipsy:

  • 400 g jarmużu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej  papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
Liście jarmużu porwij na kawałki unikając nerwów liścia. Umyj i bardzo dokładnie osusz- w tym wypadku konieczna jest wirówka do sałaty. Liście przełóż do dużej miski, dodaj oliwę oraz przyprawy (bez soli) i bardzo dokładnie połącz składniki- najlepiej rękoma. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i poukładaj luźno liście i oprósz solą. Rozgrzej piekarnik do 160 C, ustaw funkcję termoobiegu i piecz jarmuż przez 8 minut, następnie obróć liście i piecz kolejne 8 minut. Z podanej porcji wychodzą 3 blaszki chipsów.




Sos tahini:
  • 1/2 kubka tahini
  • 1/2 kubka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (użyłam syropu ryżowego)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru, przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki po prostu ze sobą bardzo dokładnie zblenduj. Jeśli chcesz aby sos miał lżejszą konsystencje możesz dodać więcej wody. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do 6 dni.



9 komentarzy:

  1. Robiłam takie chipsy tylko raz i się do nich przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak w ogóle nominowałam Cię do zabawy '7 faktów o mnie'. Nie wiem czy bierzesz udział w takich rzeczach, ale jakbyś miała czas i ochotę, to zapraszam do siebie po szczegóły :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję ale niestety nie mam czasu na tego typu zabawy, a szkoda ! :)

      Usuń
  2. A ja u siebie nigdzie jarmużu nie widze, tylko przepisy jak na razie kolekcjonuje... Muszę wytężyc wzrok na kolejnych zakupach! :) och-no-sugar.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Jeśli znajdę gdzieś jarmuż, zrobię takie na kolejny serialowy maraton :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi sa mną tahini! Właśnie :D
    Poeodzenia na egzaminie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Dopiero teraz mogłam to powiedzieć bo wreszcie zdałam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...