środa, 19 września 2012

Szarlotka BEZ MĄKI I MASŁA

Pogoda za oknem bynajmniej nie zachęca nas do długich spacerów, ani nawet do krótkiej przechadzki do sklepu, ale za to aż się prosi o jakieś ciepłe ciacho... Dlatego też niewiele myśląc zebrałam to co miałam pod ręką i tak powstała pyszna szarlotka, bez mąki, bez masła- bardzo dietetyczna! Jej zapach przyjemnie wypełnił cały dom, oraz pustkę na spodeczku do kawy. Jedyne czego mi w niej brakuje to rodzynek, których nie miałam ;(

Przepis na spód znalazłam na tym, bardzo pomysłowym i dukanowym blogu.
      
     Twaróg, jajko, cukier, otręby oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski, miksujemy, wykładamy na patelkę ( u mnie silikonowa z gazetki "Ale pycha"- bardzo fajna!) i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 155 C na 10 min. W tym czasie ścieramy jabłka na grubej tarce i mieszamy z miodem oraz opcjonalnie z rodzynkami i orzechami (niestety nie posiadałam). Wyciągamy ciasto, nakładamy na niego jabłka i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z pyszną kawką i idziemy po dokładkę ;)

Jeśli ktoś woli aby jego ciasto było wyższe niech po prostu podwoi ilość składników lub upiecze ciasto na mniejszej patelce.






 Trzymajcie się ciepło ;)

7 komentarzy:

  1. oj apetycznie to wygląda.. i w dodatku po dwóch kawałkach nie trzeba sobie robić wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna :) Zapisuję przepis, bardzo mi się podoba. Lubię takie zdrowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna i zdrowa szarlotka ,jabłuszka są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi sie taka wresja szarlotki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i proszę bardzo, można sobie dietetycznie życie osłodzić, fajne ciacho;)
    Też polowałam na tą gazetę, by zgarnąć jakąś foremkę, ale mi się nie udało :(

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam przepyszna wersja szarlotki. bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem o co chodzi, ale spód to omlet.... Nie udało się.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...