Burgery, które większości kojarzyły się z McDonaldem i przydrożnymi budkami z fast foodem przeżywają ostatnio swój renesans. Mam wrażenie że kolejne budki i knajpy z hamburgerami w bardziej wysmakowanej wersji wyrastają w Krakowie jak grzyby po deszczu. Ja miałam osobiście okazje spróbować 2 razy ich wersji wege- pierwszy na październikowej (chyba?) edycji najedzenifest, drugi w "Novaku" na krakowskim Kazimierzu. Za każdym razem byłam tak samo zachwycona! Ale nieskromnie powiem, że chociaż tamte były bardzo dobre, to i tak muszą ustąpić miejsca tym poniżej :)
Burgery:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- 1 mała marchewka
- Pół cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- Duża garść rukoli
- 1 i 1/2 łyżki prażonego sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- Mały ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie
- 8 pomidorów suszonych
- 4 pomidorki koktajlowe
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Pozostałe składniki:
- 4 bułki pełnoziarniste
- 4 dość grube plastry twarogu "Pilos" z lidla ( jeden z najlepszych serów jakie ostatnio jadłam!!!)
- Rukola
* Wersja dla osób posiadających thermomix lub inną "mocną maszynę". Do misy blendera wkładamy warzywa i przyprawy miksujemy na wysokich obrotach, dodajemy kasze i resztę składników, robimy to co wcześniej.
W czasie kiedy burgery są w piekarniku przygotowujemy sosy. Suszone pomidory odsączyć z oleju, koktajlowe pokroić na połówki, dodać zioła i dokładnie zblendować. Wszystkie składniki sosu miodowego mieszamy aż do połączenia.
Bułki rozcinamy na dwie części, na górnych rozkruszamy ser. Obie połówki wstawiamy do piekarnika na ostatnie 7 min pieczenia burgerów.
Na dolnej połówce układamy kolejno sos pomidorowy, rukole, burgera, łyżeczkę sosu miodowego i górną część bułki z zapieczonym serem. Nareszcie gotowe :)!
Lubię burgery z marchewki i kaszy ;D
OdpowiedzUsuńCudny jest !
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jako burger? Kupuję w ciemno!
OdpowiedzUsuńNo no konkretny ten kotlecik :D Ale takie są najlepsze! Muszę przyznać, że cały hamburger wygląda bardzo baaaaardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuńto nie bułka pełnoziarnista. to bułka ze słodem jęczmiennym która udaje pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńNiestety jak kupowałam nie było informacji o dokładnym składzie, ale dziękuję za informację- następnym razem upiekę sama :)
OdpowiedzUsuń