środa, 29 stycznia 2014

Vege burger z wędzonym twarogiem

  Burgery, które większości kojarzyły się z McDonaldem i przydrożnymi budkami z fast foodem przeżywają ostatnio swój renesans. Mam wrażenie że kolejne budki i  knajpy z hamburgerami w bardziej wysmakowanej wersji wyrastają w Krakowie jak grzyby po deszczu. Ja miałam osobiście okazje spróbować 2 razy ich wersji wege- pierwszy na październikowej (chyba?) edycji najedzenifest, drugi w "Novaku" na krakowskim Kazimierzu. Za każdym razem byłam tak samo zachwycona! Ale nieskromnie powiem, że chociaż tamte były bardzo dobre, to i tak muszą ustąpić miejsca tym poniżej :)

Składniki (4 porcje)

Burgery:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 mała marchewka
  • Pół cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • Duża garść rukoli
  • 1 i 1/2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Mały ząbek czosnku
  • Zioła prowansalskie
Sos pomidorowy:

  • 8 pomidorów suszonych
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
Sos miodowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy
Pozostałe składniki:
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 4 dość grube plastry twarogu "Pilos" z lidla  ( jeden z najlepszych serów jakie ostatnio jadłam!!!) 
  • Rukola 
    Kasze płuczemy według instrukcji podanych na opakowaniu i gotujemy ok. 20 min. W tym czasie na tarce ścieramy marchewkę, rozdrabniamy czosnek i siekamy cebulę. Warzywa z dodatkiem oliwy i wody dusimy na patelni ok. 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Rukole siekamy na bardzo małe kawałki. Do ugotowanej kaszy dodajemy warzywa oraz pozostałe składniki i formujemy 4 kotlety (tak jak mama mielone :) ). Pieczemy 40 min, po 20 minutach obracając na drugą stronę. 

* Wersja dla osób posiadających thermomix lub inną "mocną maszynę". Do misy blendera wkładamy warzywa i przyprawy miksujemy na wysokich obrotach, dodajemy kasze i resztę składników, robimy to co wcześniej.

   W czasie kiedy burgery są w piekarniku przygotowujemy sosy. Suszone pomidory odsączyć z oleju, koktajlowe pokroić na połówki, dodać zioła i dokładnie zblendować. Wszystkie składniki sosu miodowego mieszamy aż do połączenia.

  Bułki rozcinamy na dwie części, na górnych rozkruszamy ser. Obie połówki wstawiamy do piekarnika na ostatnie 7 min pieczenia burgerów.
  Na dolnej połówce układamy kolejno sos pomidorowy, rukole, burgera, łyżeczkę sosu miodowego i górną część bułki z zapieczonym serem. Nareszcie gotowe :)! 







6 komentarzy:

  1. Lubię burgery z marchewki i kaszy ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jako burger? Kupuję w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. No no konkretny ten kotlecik :D Ale takie są najlepsze! Muszę przyznać, że cały hamburger wygląda bardzo baaaaardzo kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to nie bułka pełnoziarnista. to bułka ze słodem jęczmiennym która udaje pełnoziarnistą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety jak kupowałam nie było informacji o dokładnym składzie, ale dziękuję za informację- następnym razem upiekę sama :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...