sobota, 8 marca 2014

Chleb owsiany na proszku do pieczenia

  Od kiedy zaczęłam piec regularnie chleb rzadko to kiedy jem ten kupny, zwyczajnie mi nie smakuje. Ale jak to w życiu zabieganego studenta bywa, nie zawsze mam czas aby czekać na wyrośnięcie chleba. Wtedy przypominam sobie ten wspaniały przepis! Już po 50 minutach mam pyszny, pełnowartościowy, chleb owsiany- idealny aby dobrze rozpocząć dzień :)




Inspiracja pochodzi stąd

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie 150 g pszennej, 100 g otrębów pszennych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 170 ml mleka

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać mokre składniki i znowu dokładnie wymieszać (wystarczy łyżka!). Gdy uzyskamy jednolitą masę przenosimy ją do prostokątnej foremki, np. keksówki i pieczemy 45 min. Po upieczeniu pozostawić chlebek na chwilę do ostygnięcia.




14 komentarzy:

  1. i obowiązkowo musi być do takiego chleba domowa konfitura! :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja mam nie dość że domową to jeszcze z własnoręcznie zbieranych malin :)

      Usuń
  2. dziękuję za tak świetny przepis! ten chleb na pewno mi posmakuje, zresztą domowe pieczywo zawsze najlepsze i zdrowe! :) koniecznie zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozważam, czy nie zrobić go jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozważaj tylko szukaj płatków i pisz czy smakowało ;)

      Usuń
  4. Przejrzałam cały blog, świetne przepisy ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda taki chlebek, ma piękny kształt, bardzo mi się podoba :) Fajny pomysł na wykorzystanie płatków owsianych - zapisuje przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo utrzymuje się świeżość chlebka? Nie schnie zbyt szybko?

    OdpowiedzUsuń
  7. mogłabyś pisać ile kalorii mają Twoje pyszniutkie przepisy? :D z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb jest pyszny, właśnie zajadam na śniadanie :) jednak jak dla mnie w przepisie jest za dużo soli, następnym razem zredukuję do 1 łyżeczki
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...