Moja propozycja na dziś to przepyszne warzywne curry z ananasem, orzeszkami i kalafiorem podobne do tego, które jadłam w mojej ulubionej restauracji- "Pod norenami". Danie nie wymaga wiele czasu, a zdrowo nasyci Wasz żołądek na kilka godzin :)
Składniki (2 porcje):
- 1/2 mleka koksowego
- 7 różyczek kalafiora mrożonego
- 3/4 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 3/4 papryki czerwonej
- 1 i 1/2 łyżki orzechów arachidowych
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- ok. 1 cm imbiru
- 1 mała cebula
- 100 g brązowego ryżu
- Świeża kolendra
Ryż ugotować jak na opakowaniu. Kalafior rozmrozić, paprykę pokroić w cienkie paski. Cebule i imbir pokroić w małą kosteczkę, rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć cebulę z imbirem. Po ok 3. min dodać pastę curry i podsmażać jeszcze przez minutę. Dodać mleczko kokosowe, i resztę składników, bez ryżu. Gotować ok. 10 min, podawać jak na zdjęciu, posypać obficie kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz