sobota, 5 kwietnia 2014

Dietetyczne ciasteczka owsiane II

   Kojarzy ktoś z Was popularne american cookies? Zakładam że większość miała okazję ich spróbować i zjeść odrobinę za dużo... :) Jeśli Wam smakowały to koniecznie musicie wypróbować ten przepis- smak tych ciasteczek niewiele różni się od oryginału, ale w przeciwieństwie do niego nie tuczy :)  

Składniki (ok. 8 sztuk)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych *
  • 1/4 szklanki mąki pszennej *
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki masła
Opcjonalnie**:
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 40 g gorzkiej czekolady
* Zamiast mieszanki mąki z zarodkami możecie użyć mąki pełnoziarnistej 
** Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność ciasteczek to możecie pominąć dodatki, ale wtedy dodajcie 1 łyżkę cukru trzcinowego

Masło roztopić, marchewkę zetrzeć na tarce, czekoladę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać piekarnik do 180 C.  Mąkę wymieszać z zarodkami, płatkami i proszkiem, czekoladą i migdałami. W misce roztrzepać jajka, dodać marchewkę i miód, dokładnie rozmieszać. Połączyć wszystko razem, uformować na blasze ciasteczka (1 ciastko to ok. 1 kopiasta łyżka). Piec 15 min. Najlepiej smakują tego samego dnia.

Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi z kwietniowego numeru "Świat kobiety"





9 komentarzy:

  1. I takie bez wyrzutow sumienia mozna zjesc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czesc pychotki ale zamiast mąki pełno zarnistej albo wogole maki dodałm otręby i tez pychotka:)


    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, z pewnością skorzystam! Takie ciasteczka są przepyszne!
    Zapraszam na swojego bloga http://dieta-na-talerzu.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie przebija ta marchewka :) Bardzo apetycznie wyglądają takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasteczka są chrupiące czy raczej bardziej wilgotne? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że bardziej wilgotne ;) Jeśli szukasz chrupiących to polecam "Batoniki fitness"

      Usuń
  6. witam! czy nadawalaby sie tutaj tez maka amarantusowa zamiast pelnoziarnistej??pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nigdy nie używałam mąki z amarantusa więc musisz sam/sama spróbować i koniecznie dać znać czy wyszło :)

      Usuń
  7. czy zamiast mąki pszennej mogę użyć owsianej? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...