Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na ten chleb to wiedziałam że muszę go zrobić. Nie tylko wygląda obłędnie ale tak też smakuje! Czy rzeczywiście zmienia życie ? To pozostawiam Waszej ocenie :) Lecz jednego nie można mu odmówić- jest wręcz nafaszerowany zdrowiem ! Ma niską zawartość glutenu, jest bogaty w błonnik oraz białko co sprzyja smukłej sylwetce. Dodatkową jego zaletą jest to, że aż przez 5 dni pozostaje świeży!
*Uwaga- jak ze wszystkim należy zachować umiar :) 2 kromki na dzień zdecydowanie wystarczą!
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki orzechów ( u mnie pekany)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki babki płesznikowej (u mnie Colon C)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (u mnie masło)
- 1,5 szklanki wody
- Przygotować silikonową keksówkę. Wymieszać w niej dokładnie wszystkie suche składniki.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mokre składniki (woda, syrop, olej/masło).
- Do suchych składników dodać mokre, dokładnie wymieszać i mocno ubić łyżką. Odstawić na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
- Rozgrzać piekarnik do 175 C.
- Umieścić chleb na środkowej blaszce i piec 20 min. Po tym czasie wyjąć z silikonowej formy, obrócić i piec kolejne 30-40 min.
- To ważne! Poczekać aż wystygnie, jeśli pokroimy go zanim to zrobi to chleb będzie się kruszył.
Przepis jest autorstwa Sary ze wspaniałego bloga My new roots
Co moge polecic... upraz ziarno slonecznika na suchej i goracej patelni. Chleb bardzo zyskuje na smaku!! Przetestowalam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Iwona
Dzięki Iwona :) Na pewno przetestuje !
UsuńRobiłam go kiedyś - pyszny! :D I ekstra sycący :)
OdpowiedzUsuńJeżeli zawiera płatki owsiane to nie jest bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiam błąd :)
Usuńpłatki owsiane, również występują w formie bezglutenowej, a można je kupić w sklepie ze zdrową żywnością
UsuńSama kiedyś piekłam zdrowy domowy chleb, potem całkowicie zrezygnowałam z jedzenia chleba. Ten również wygląda zachwycająco, w niedalekiej przyszłości spróbuję upiec takie cudo.
OdpowiedzUsuńOj, kupuję taki, to mój ulubiony! Na pewno wypróbuję przepis, pewnie będzie 100 razy lepszy od sklepowego! Zapraszam do siebie: ciastkowypingwin.blog.pl
OdpowiedzUsuńrozsypał mi się ....
OdpowiedzUsuńStrasznie mi przykro :( Sprawdzałam ten przepis wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemów.. Może nie ubiłeś/ubiłaś składników wystarczająco mocno, lub nie zostawiłeś/zostawiłaś ich na całą noc?
UsuńSuper chlebek .Piekę go często.Zawsze się udaje i jest pyszny.
OdpowiedzUsuńDorota
Ekstra :)!!
UsuńWszystkiego najlepszego
OdpowiedzUsuńna święta i Nowy Rok
Dorota
Bardzo dziękuje Dorotko i życzę Ci tego samego :)
UsuńMam pytanie. Czy ta foremka koniecznie musi być silikonowa...? Mam w domu takie zwykłe prostokątne formy i zastanawiam się, czy jest potrzeba kupowania nowej ;)
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować ze zwykłą foremką z papierem do pieczenia- mam nadzieję, że wyjdzie taki sam :)
Usuńw naszej piekarni jest podobny chlebek, bardzo smaczny ale ten przepis z pewnością też wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzekuje za przepis, właśnie wczoraj upiekłam takowy i jest przepyszny, i bardzo sycący. nie dałam babki płesznikowej,a zmaast oleju kokosowego dałam olej sezamowy, i zmieliłam migdały i nerkowce. przpysznie! dzięki za przepis.Mam taki pytanko- ile pozostaje świeży? można go zmarozić??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nigdy go niestety nie mroziłam, ale za to świeży pozostaje bardzo długo. Z tego co pamięta to nawet do 5 dni
Usuń