wtorek, 18 czerwca 2013

Odchudzona TARTA z gruszkami i gorgonzolą


 Nareszcie przyszło lato i upały-  uwielbiam taką pogodę ;) ! Taka pogoda zdecydowanie nie sprzyja sytym obiadom i wrzącym zupą. Świetnym pomysłem na letni obiad jest tarta- z gruszkami i gorgonzolą. Można ją jeść na ciepło, ale jak dla mnie najlepsza jest kiedy całkowicie wystygnie.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść jak zwykłe ciasto kurche i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Foremkę na tarte wylepić ciastem i podziurawić widelcem. Piec 15 minut, następnie wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika.
  • Ser gorgonzola 100 g
  • 3 średnie gruszki obrane i pokrojone w paski
  • 3 jajka
  • jogurt naturalny
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i gorgonzolę. Jajka zmieszać z jogurtem oraz przyprawami i wylać na tartę. Piec przez 30- 35 minut w 180 C.




Smacznego !

3 komentarze:

  1. Świetna ta tarta! Bardzo lubię duet gruszki i sera gorgonzola, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na zdrową tartę ;) ciekawi mnie tylko te ser ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. gorgonzola i gruszka-niby znane, ale nie było mi dane spróbować, a szkoda, bo twoja tarta bardzooo zachęca! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...