Nareszcie przyszło lato i upały-  uwielbiam taką pogodę ;) ! Taka pogoda zdecydowanie nie sprzyja sytym obiadom i wrzącym zupą. Świetnym pomysłem na letni obiad jest tarta- z gruszkami i gorgonzolą. Można ją jeść na ciepło, ale jak dla mnie najlepsza jest kiedy całkowicie wystygnie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
 
- 1/2 szklanki mąki żytniej
 
- 1 jajko
 
- 50 g masła
 
- 1/2 łyżeczki soli
 
Wszystkie składniki zagnieść jak zwykłe ciasto kurche i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Foremkę na tarte wylepić ciastem i podziurawić widelcem. Piec 15 minut, następnie wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika.
- Ser gorgonzola 100 g
 
- 3 średnie gruszki obrane i pokrojone w paski
 
- 3 jajka
 
- jogurt naturalny
 
- pieprz, gałka muszkatołowa
 
Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i gorgonzolę. Jajka zmieszać z jogurtem oraz przyprawami i wylać na tartę. Piec przez 30- 35 minut w 180 C.
 
Smacznego !
 
Świetna ta tarta! Bardzo lubię duet gruszki i sera gorgonzola, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na zdrową tartę ;) ciekawi mnie tylko te ser ;p
OdpowiedzUsuńoo.. gorgonzola i gruszka-niby znane, ale nie było mi dane spróbować, a szkoda, bo twoja tarta bardzooo zachęca! :)
OdpowiedzUsuń