wtorek, 4 czerwca 2013

Szarlotka w kubeczku - dla tych na DIECIE i nie tylko ;)

  Zauważyłam, że ostatnio cały czas używam płatków owsianych. Są doprawdy cudowne ! Można je przyrządzić na 101 sposobów, a nawet i więcej. Nie wspomnę o ich pozytywnym wpływie na nasz organizm (więcej poczytaj tu ). Ta mini szarlotka to również mój debiut- pierwszy raz piekłam owsiankę i zdecydowanie muszę robić to częściej- jest pyszna !


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać wszystkie składniki oprócz jabłek i cukru i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż płatki napęcznieją. Mleko które nie wchłonie w płatki przelać do garnuszka a następnie dodać do niego odrobinę wody, jabłka cukier oraz gdy jabłka są mdłe odrobinę kwasku cytrynowego. Chwilę gotować. "Ubić" na dnie filiżanki owsiankę, a następnie przykryć to warstwą jabłek. Piec 20 minut w 180 C.

Smacznego ;)






8 komentarzy:

  1. oj tak, pieczone owsianki są bardzo smaczne, a wersja szarlotkowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szarlotkowej jeszcze nie jadłam, ale jutro to zmienię :D

      Usuń
  2. mmm pokusiłaś mnie tą pyszną szarlotką *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotkowa to jedna z moich pieczonych ulubionych :) a płatki owsiane... no cóż - można zajadać codziennie i nigdy się nie znudzą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała twoja szarlotka. Samo zdrowie, płatki, otręby, miód. Czego chcieć więcej. do tego wygląda smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna alternatywa dla zwyczajnej szarlotki. Nie dosyć, że zdrowo, to jeszcze tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam. Wyszła pyszna.
    Na pewno skorzystam z innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...