poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Chleb czystoziarnisty - zmieniający życie

 Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na ten chleb to wiedziałam że muszę go zrobić. Nie tylko wygląda obłędnie ale tak też smakuje! Czy rzeczywiście zmienia życie ? To pozostawiam Waszej ocenie :) Lecz jednego nie można mu odmówić- jest wręcz nafaszerowany zdrowiem ! Ma niską zawartość glutenu, jest bogaty w błonnik oraz białko co sprzyja smukłej sylwetce. Dodatkową jego zaletą jest to, że aż przez 5 dni pozostaje świeży! 

*Uwaga- jak ze wszystkim należy zachować umiar :) 2 kromki na dzień zdecydowanie wystarczą!



Składniki:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki orzechów ( u mnie pekany)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki babki płesznikowej (u mnie Colon C)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (u mnie masło)
  • 1,5 szklanki wody
  1. Przygotować silikonową keksówkę. Wymieszać w niej dokładnie wszystkie suche składniki.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mokre składniki (woda, syrop, olej/masło).
  3. Do suchych składników dodać mokre, dokładnie wymieszać i mocno ubić łyżką. Odstawić na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
  4. Rozgrzać piekarnik do 175 C.
  5. Umieścić chleb na środkowej blaszce i piec 20 min. Po tym czasie wyjąć z silikonowej formy, obrócić i piec kolejne 30-40 min.
  6. To ważne! Poczekać aż wystygnie, jeśli pokroimy go zanim to zrobi to chleb będzie się kruszył.

Przepis jest autorstwa Sary ze wspaniałego bloga My new roots

19 komentarzy:

  1. Co moge polecic... upraz ziarno slonecznika na suchej i goracej patelni. Chleb bardzo zyskuje na smaku!! Przetestowalam :)
    Pozdrawiam serdecznie.
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam go kiedyś - pyszny! :D I ekstra sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli zawiera płatki owsiane to nie jest bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiam błąd :)

      Usuń
    2. płatki owsiane, również występują w formie bezglutenowej, a można je kupić w sklepie ze zdrową żywnością

      Usuń
  4. Sama kiedyś piekłam zdrowy domowy chleb, potem całkowicie zrezygnowałam z jedzenia chleba. Ten również wygląda zachwycająco, w niedalekiej przyszłości spróbuję upiec takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, kupuję taki, to mój ulubiony! Na pewno wypróbuję przepis, pewnie będzie 100 razy lepszy od sklepowego! Zapraszam do siebie: ciastkowypingwin.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. rozsypał mi się ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie mi przykro :( Sprawdzałam ten przepis wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemów.. Może nie ubiłeś/ubiłaś składników wystarczająco mocno, lub nie zostawiłeś/zostawiłaś ich na całą noc?

      Usuń
  7. Super chlebek .Piekę go często.Zawsze się udaje i jest pyszny.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego
    na święta i Nowy Rok
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje Dorotko i życzę Ci tego samego :)

      Usuń
  9. Mam pytanie. Czy ta foremka koniecznie musi być silikonowa...? Mam w domu takie zwykłe prostokątne formy i zastanawiam się, czy jest potrzeba kupowania nowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować ze zwykłą foremką z papierem do pieczenia- mam nadzieję, że wyjdzie taki sam :)

      Usuń
  10. w naszej piekarni jest podobny chlebek, bardzo smaczny ale ten przepis z pewnością też wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. dzekuje za przepis, właśnie wczoraj upiekłam takowy i jest przepyszny, i bardzo sycący. nie dałam babki płesznikowej,a zmaast oleju kokosowego dałam olej sezamowy, i zmieliłam migdały i nerkowce. przpysznie! dzięki za przepis.Mam taki pytanko- ile pozostaje świeży? można go zmarozić??
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy go niestety nie mroziłam, ale za to świeży pozostaje bardzo długo. Z tego co pamięta to nawet do 5 dni

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...