Składniki ( 1 porcja):
- 2 jajka
- 3 szparagi
- 30 g serka feta
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Odkrawamy zbutwiałe części szparagów. Pozostałą cześć szparagów kroimy ukośnie na 2-3 części (w zależności od długości). Ustawiamy średni ogień. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi i przez ok. minutę delikatnie mieszamy je łyżką, aby dokładnie pokryły się oliwą. Następnie dodajemy ok 1/5 szklanki wody, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy tak ok. 2 minuty, aż szparagi wchłoną całą wodę i nieco zmiękną. W tym czasie energicznie roztrzepujemy jajka. Kiedy szparagi będą gotowe wylewamy na nie masę jajeczną, posypujemy solą i pieprzem. Po upływie 3 min ściągamy omlet z ognia, posypujemy go pokruszoną fetą i szczypiorkiem, przykrywamy przykrywką na 3 minuty, aby ser się roztopił,a jajka ścięły. Gotowe!
Inspiracja do przepisu pochodzi z książki "Kulinarny Ogród" Jeanne Kelley
wierzę, że był pyszny ;)
OdpowiedzUsuńOmonomonomom!
OdpowiedzUsuń