piątek, 16 maja 2014

5 porcji: Omlet ze szparagami

W ostatnim poście pisałam Wam dlaczego warto zapoznać się z kalendarzem warzyw i jeść sezonowo. Kolejne warzywo na które mamy aktualnie sezon to szparagi. W 100 g zawierają tylko 18 kcal, są źródłem cennego kwasu foliowego, witaminy A, C i E, beta-karotenu, a także pożądanego przez osoby pragnące zgubić zbędne kilogramy- błonnika. W połączeniu z jajkami, które dostarczają białko i witaminy tworzą posiłek, który syci, smakuje i wysmukla. Omlet ten ma dodatkową zaletę- nie trzeba go przewracać! I sami musicie przyznać- wygląda dość efektownie :)




Składniki ( 1 porcja):

  • 2 jajka
  • 3 szparagi
  • 30 g serka feta
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
Odkrawamy zbutwiałe części szparagów. Pozostałą cześć szparagów kroimy ukośnie na 2-3 części (w zależności od długości). Ustawiamy średni ogień. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szparagi i przez ok. minutę delikatnie mieszamy je łyżką, aby dokładnie pokryły się oliwą. Następnie dodajemy ok 1/5 szklanki wody, przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy tak ok. 2 minuty, aż szparagi wchłoną całą wodę i nieco zmiękną. W tym czasie energicznie roztrzepujemy jajka. Kiedy szparagi będą gotowe wylewamy na nie masę jajeczną, posypujemy solą i pieprzem. Po upływie 3 min ściągamy omlet z ognia, posypujemy go pokruszoną fetą i szczypiorkiem, przykrywamy przykrywką na 3 minuty, aby ser się roztopił,a jajka ścięły. Gotowe! 


Inspiracja do przepisu pochodzi z książki "Kulinarny Ogród" Jeanne Kelley

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...