Moi znajomi najbardziej lubią kiedy robię te czekoladowe, ale z racji na nazwę bloga przepisu na nie tutaj nie umieszczę :) Za to mogę zaproponować Wam zdrowszą alternatywę- rabarbarową z obniżoną ilością cukru, tłuszczu i z pełnoziarnistą mąką. Po takiej muffince na pewno nie będziecie mieć wyrzutów sumienia!
Składniki (ok. 19 muffinek)
Suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej *
- 0,5 szklanki otrębów pszennych*
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre:
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
+ 200 g rabarbaru
* Można użyć 2 szklanek mąki pełnoziarnistej
Rozgrzać piekarnik do 180 C i pokroić rabarbar na małe kawałki. Składniki suche dokładnie połączyć ze sobą, mokre tak samo. Następnie należy wlać "mokry mix" do "suchego mixu", dodać rabarbar i mieszać niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Do foremek na muffinki nalać masę na około 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika na środkową blachę. Piec w 180 C przez 20 minut.
Chcecie być na bieżąco z nowymi przepisami? Koniecznie odwiedźcie dietetyczne niebo na facebooku!
Nie za bardzo lubię rabarbar, ale na taki w babeczkach chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ksylitolu mogę użyć miodu? Jeśli tak to jaką ilość? :)
OdpowiedzUsuńMożna, 1/2 szklanki zamiast cukru i ksylitolu, ale użyj wtedy tylko 1 szklanki mleka ;)
Usuń