Warto więc zapoznać się z kalendarzem warzyw sezonowych, który znajdziecie tutaj. Kupując sezonowo minimalizujemy ryzyko zakupu warzyw napakowanych chemią, ale także zaoszczędzamy sporo pieniędzy! 6 zł za szparagi w maju a 14 w innych miesiącach robi różnicę, prawda?
Zaraz po zerwaniu warzywa i owoce mają najwięcej witamin, a także najlepszy smak- niepowtarzalny w innych miesiącach. Jedząc sezonowo masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystkiego co potrzebuje w danym klimacie!
Dzisiaj mam dla Was niezwykle tanią w przygotowaniu, niezwykle pyszną i bardzooooo sezonową propozycję- prostą sałatkę z rzodkiewkami z niesamowitym maślankowym sosem. Moja 10 letnia siostra stwierdziła, że to tylko "rzodkiewki z sałatą polane jakąś śmietaną". Bardzo możliwe, ale ja od 3 dni nie jem nic innego na lunch jak właśnie tą sałatkę z kromką ciemnego pieczywa :)
Składniki (4 porcje)
- Główka sałaty masłowej
- Pęczek rzodkiewek
- 1/2 sosu maślankowego
Sos maślankowy (8 porcji po ok.70 kcal każda):
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
Szczypiorek posiekać, dodać resztę składników na sos, dokładnie wymieszać i odstawić. Sałatę poszarpać na kawałki, rzodkiewki posiekać w cieniutkie plasterki. Na talerzykach układać najpierw sałatę, następnie rzodkiewki, a na końcu polać sosem.
Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki "Kulinarny Ogród" Jeanne Kelley
Uwielbiam rzodkiewkę, obowiązkowo z własnej działki :)
OdpowiedzUsuńMarta nie żartuj że hodujesz własną ! :)
Usuń