sobota, 3 maja 2014

Dietetyczna pizza z patelni

 Majówka to okres zdecydowanie zdominowany przez ogólnopolskie grillowanie, niestety pogoda nas nie rozpieszcza i dla miłośników grilla pozostaje tylko ten elektryczny. My wracamy dzisiaj wspomnieniami do słonecznej Italii, gdzie pierwszy raz w życiu jedliśmy prawdziwą pizze. Bez tony żółtego sera, zbędnych sosów i na cieniutkim cieście. Przepyszna w swej prostocie i wcale nie taka tucząca, jak ta która możemy dostać w większości pizzerii. 

Pomysł na ciasto został zaczerpnięty od samego Jamiego Oliviera, wzbogacony jedynie o otręby. Dodatków użyłam dokładnie takich jak w "PizzaArt" w Bolonii- najlepszej pizzy we Włoszech :) Przygotowanie pizzy zajmuje dosłownie 10 minut. Jest BANALNA w przygotowaniu- nawet mój chłopak potrafi ją zrobić! Gwarantuje Wam, że jak raz spróbujecie to będziecie Wracać często do tego przepisu :)




Składniki (2-3 porcje)

  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka do smażenia
  • 1/4- 1/2 szklanki wody
Sos:
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
Dodatki:
  • 100 g mini kulek mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
  • liście bazylii lub szpinaku
1. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 C
2. Wszystkie składniki na sos ze sobą zblendować i odstawić.
3. Mąkę, otreby, proszek do pieczenia i sól rozmieszać, dodać oliwę i stopniowo dodawać wodę cały czas zagniatając. Zacznijcie od 1/4 szklanki wody, w razie gdyby ciatso nie dało się lepić to dolejcie więcej. Ugniatać aż będzie elastyczne
4. Rozgrzać na patelni na średnim ogniu łyżkę oliwy
5. Stolnice podsypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto tak aby pokryło całą patelnię.
6. Wyłożyć na patelnie ciasto, polać sosem i smażyć ok 5-7 min pod przykryciem, aż przypiecze się spód.
7. Zdjąć przykrywkę ułożyć kulki mozzarelli, pomidorki, włożyć do piekarnika i piec aż ser się rozpuści.
8. Posypać bazylią/szpinakiem, gotowe!



8 komentarzy:

  1. Niedawno robiłam podobną. Była przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł ja miałam jedną i się nie udała ;( Ciasto nie wyszło ale może dam jej jeszcze jedną szanse ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie rozgrzałaś patelni, albo dodałaś zbyt dużo wody i wyszło za rzadkie ciasto? Spróbuj koniecznie jeszcze raz :)

      Usuń
  3. Świetna wersja pizzy dla dbających o swoje ciało.
    Wypróbuję wszytskieeee Twoje przepisy :D Uwielbiam zdrowe potrawy, a już trochę znudziły mi się moje! Muszę co nie co odświeżyć menu. Zainspiruje się Twoim blogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj z Ilonką robimy!! Właśnie się piecze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mąkę i otręby można zastąpić mąką pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Już kiedyś o tym pisałam, używam mieszanki mąki i otrąb ponieważ mam je prosto z młyna. We wszystkich moim przepisach możesz spokojnie używać mąki pełnoziarnistej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...