Składniki
- 600 g sera białego 3 krotnie zmielonego lub twarogu do serników (sprawdź koniecznie czy jest bez cukru)!
- 400 ml mleczka kokosowego
- 90 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek syropu z brązowego ryżu( słodu ryżowego)
- 2,5 łyżki żelatyny lub agar-agar
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z brązowego ryżu
- 2 łyżki oleju kokosowego
+ truskawki
1.Włóż mleczko kokosowe na 2-3 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki, tak aby zgęstniało.
2. Na suchej patelni upraż płatki owsiane wraz z orzechami cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy będą już porządnie przyrumienione dodaj wiórki kokosowe i praż jeszcze chwilę.
3. Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć całą jej zawartość do misy blendera, zmiksuj na wiór. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz z syropem, wymieszaj i dodaj zawartość blendera. Teraz wszystko bardzo dokładnie połącz ze sobą.
4. Tak powstałą masę wysyp na dno tortownicy i dokładnie rozprowadź. Upewnij się czy jest dobrze ugnieciona i pozostaw do ostygnięcia.
5. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej ale nie wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
6. Ser zmiksuj na najwyższych obrotach wraz z jogurtem i syropem. Następnie nie zmniejszając obrotów dodaj ostudzoną żelatynę/agar-agar.
7. Zbierz twardą część mleka kokosowego (po wyjęciu go z lodówki mleko ulegnie rozwarstwieniu- na twardą cześć i wodę) i ubij ją jak śmietankę kremówkę w osobnej misce.
8. Połącz masę serową ze śmietanką kokosową i wymieszaj łyżką.
9. Przelej masę serową do tortownicy, udekoruj truskawkami i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Zdjęcie zostało zrobione własnie po tym czasie lecz najlepszy jest jak odleży przez noc.
jakie cudo, wygląda przepięknie, a do tego takie zdrowe!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, a przy tym jest mega zdrowy . super! <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam! Muszę tylko w jakiś sposób zastąpić mleczko kokosowe, bo w moim małym miasteczku albo go nie ma, a jak jest to za okropną cenę. Ale sernik po prostu wygląda jak marzenie :) :)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz kupić kokos i zrobić sama mleczko kokosowe :)
UsuńFantastyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :)!
UsuńAniu smacznie wygląda ten serniczek muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCzy syrop z brązowego ryżu można zastąpić jakimś innym syropem?
Można użyć klonowego lub z agawy ale wtedy nie będzie już bezcukrowy :)
UsuńDzięki Aniu za odp.
OdpowiedzUsuńZrobiłem sernik zrobiłem sernik z syropem z agawy bo z brązowego ryżu nie znalazłem.
Wyszedł... ciężko było powstrzymać przed jedzeniem..
Pozdrówka ;)