piątek, 20 czerwca 2014

Dietetyczny sernik bez cukru

Ten sernik to zdecydowanie jedna z tych rzeczy, która mówi sama za siebie. Wygląda jak bomba kaloryczna z mascarpone i białą czekoladą, a w składzie nie ma ani grama cukru. Nie skromnie dodam, że to najlepszy sernik jaki dotąd miałam okazję zjeść. Jest dość czasochłonny, ale efekt jest wart zachodu. I można brać dokładkę bez wyrzutów.. . :)






Składniki

  • 600 g sera białego 3 krotnie zmielonego lub twarogu do serników (sprawdź koniecznie czy jest bez cukru)!
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek syropu z brązowego ryżu( słodu ryżowego)
  • 2,5 łyżki żelatyny lub agar-agar
Spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z brązowego ryżu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
+ truskawki





1.Włóż mleczko kokosowe na 2-3 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki, tak aby zgęstniało. 

2. Na suchej patelni upraż płatki owsiane wraz z orzechami cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy będą już porządnie przyrumienione dodaj wiórki kokosowe i praż jeszcze chwilę. 

3. Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć całą jej zawartość do misy blendera, zmiksuj na wiór. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz z syropem, wymieszaj i dodaj zawartość blendera. Teraz wszystko bardzo dokładnie połącz ze sobą.

4. Tak powstałą masę wysyp na dno tortownicy i dokładnie rozprowadź. Upewnij się czy jest dobrze ugnieciona i pozostaw do ostygnięcia.

5. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej ale nie wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia.

6. Ser zmiksuj na najwyższych obrotach wraz z jogurtem i syropem. Następnie nie zmniejszając obrotów dodaj ostudzoną żelatynę/agar-agar.

7. Zbierz twardą część mleka kokosowego (po wyjęciu go z lodówki mleko ulegnie rozwarstwieniu- na twardą cześć i wodę) i ubij ją jak śmietankę kremówkę w osobnej misce.

8. Połącz masę serową ze śmietanką kokosową i wymieszaj łyżką.

9. Przelej masę serową do tortownicy, udekoruj truskawkami i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Zdjęcie zostało zrobione własnie po tym czasie lecz najlepszy jest jak odleży przez noc. 



12 komentarzy:

  1. jakie cudo, wygląda przepięknie, a do tego takie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, a przy tym jest mega zdrowy . super! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego przepisu szukałam! Muszę tylko w jakiś sposób zastąpić mleczko kokosowe, bo w moim małym miasteczku albo go nie ma, a jak jest to za okropną cenę. Ale sernik po prostu wygląda jak marzenie :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz kupić kokos i zrobić sama mleczko kokosowe :)

      Usuń
  6. Aniu smacznie wygląda ten serniczek muszę spróbować ;)
    Czy syrop z brązowego ryżu można zastąpić jakimś innym syropem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć klonowego lub z agawy ale wtedy nie będzie już bezcukrowy :)

      Usuń
  7. Dzięki Aniu za odp.
    Zrobiłem sernik zrobiłem sernik z syropem z agawy bo z brązowego ryżu nie znalazłem.
    Wyszedł... ciężko było powstrzymać przed jedzeniem..
    Pozdrówka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...