poniedziałek, 30 czerwca 2014

5 porcji: Kaszotto z botwinką

Mało jest przepisów, które często powtarzam. Poza owsianką i sosem pomidorowym, które robię przynajmniej raz w tygodniu raczej nie zdarza mi się często gotować tego samego. Aż do zeszłego miesiąca. Do zacnego pomidorowo-owsiankowego grona dołączyło groźnie brzmiące KASZOTTO. 

Co to takiego? To odmiana włoskiej potrawy risotto, z tym że zamiast ubogiego w błonnik, a obfitego w IG ryżu używamy pełnowartościowej kaszy. Niewątpliwym plusem tego dania, jest fakt że nie da się go zrobić źle. W ciągu ostatniego miesiąca próbowałam go na wszystkie sposoby- z kaszą pęczak i zwykłą mazurską, z winem zarówno czerwonym jak i białym, ze szczypiorkiem, rukolą, pietruszka i koperkiem. Za każdym razem wychodzi równie pyszne i oczywiście meeeeeeeeeeega zdrowe :)




Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jęczmiennej (pęczak lub mazurskiej)
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki półwytrawnego wina 
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g parmezanu lub innego twardego żółtego sera
  • 3 łyżki dowolnych ziół ( moje ulubione: 2 łyżki szczypiorku + 1 łyżka koperku)
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • pieprz do smaku
Opcjonalnie Jeśli dodatkowe 72 kcal Was nie przeraża to smak kaszotto urasta wtedy do rangi dania Szefa kuchni :)
  • 1 łyżka masła
1. Bulion zagotować. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę i w średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.

2. Do zeszklonej cebuli dodać kaszę, smażyć 1 min. Następnie dodać wino i smażyć kolejną minutę. Do garnka wlać wrzący bulion i przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu ok 10-12 min. 

3. W tym czasie dokładnie umyć botwinkę. Liście posiekać na 1 cm paski, a 2 buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.

4. Do gotującej się kaszy dodać pokrojone buraczki.

5. Kiedy kasza zacznie "dochodzić" czyli jakieś 2-3 minuty przed końcem gotowania dodać liście botwinki, zioła, sól i pieprz.

6. Ewentualnie dodać masło i bardzo dokładnie wymieszać

7. Podawać na ciepło, posypane startym serem.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...