niedziela, 4 stycznia 2015

Bezcukrowe, dietetyczne gofry

Ilu z Was postanowiło zgubić trochę kochanego ciałka w nowym roku ? Patrząc na statystyki pewnie wiele, ponieważ zaraz po rzucaniu palenia jest to jedno z najczęściej wybieranych postanowień noworocznych. Zazwyczaj na pierwszy ogień idą słodycze- wróg szczupłej sylwetki numer jeden. Wraz ze zmianą kartki kalendarza z 31 grudnia na 1 stycznia żegnajcie cukierki, ciasta, batoniki.... Muffinki, gofry, naleśniki....

Oczywiście można ćwiczyć silną wole i katować się każdego tygodnia, pytanie tylko PO CO??? Przecież jest Dietetyczne niebo, na którym znajdziecie już ponad 100 przepisów na zdrowe dania, w tym większość z nich to receptury na zdrowe słodkości :) Nie inaczej jest dzisiaj- na moim stole wylądowały odchudzone gofry, bez grama cukru, ale za to z dodatkiem siemienia lnianego i oleju kokosowego.

Dodatki jakie użyjecie do dekoracji Waszych gofrów zależą tylko od Waszej wyobraźni i zasobności lodówki- ja odmroziłam garść malin i borówek, a dla osłody dodałam ulubionego syropu ryżowego.



Składniki (2 porcje- 4 gofry )
Inspiracja
  • 3/4 szklanki mieszanki mąki pełnoziarnistej ze zwykłą (pół na pół)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 3/4 szklanki ulubionego mleka
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
+ syrop ryżowy, ulubione owoce

Rozgrzej gofrownice. Zmieszaj ze sobą suche składniki (bez siemienia), w osobnej misce wymieszaj mokre (z siemieniem). Połącz zawartość obu misek, wymieszaj dokładnie i piecz w mocno rozgrzanej gofrownicy aż gofry staną się złociste i chrupkie. Podawaj z owocami polane syropem ryżowym, lub jego substratem.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...