Dzisiaj na talerzach gości u mnie prawdziwa mieszanka smaków. Makaron sojowy, z kurczakiem, brzoskwiniami i brokułem, a wszystko to w sojowo-miodowej nucie. Wiele osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów wyłączają ze swojej diety makaron- niesłusznie ! Węglowodany są nam potrzebne tak samo jak białko. Jeśli połączymy go z kurczakiem i warzywem ( w dodatku zielonym) to nasz obiad stanie się pełnowartościowym posiłkiem, który przybliży nas do upragnionej sylwetki.
Danie to przygotowywałam z myślą o moim chłopaku, który uwielbia chińszczyznę i oczywiście, a właściwie przede wszystkim z myślą o swojej zgrabnej sylwetce ;) To danie jest bardzo szybkie i niedrogie ale połączenia smaków są dość zaskakujące, dlatego nada się nie tylko na obiad, ale także na kolację z przyjaciółmi.
Składniki (3-4 porcje) :
- 1/6 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- Garść orzechów włoskich
- 5 łyżek ciemnego sosou sojowego
- 1 filet z kurczaka pokrojony w małą kostkę i przyprawiony przyprawą do woka
- Brokuł ugotowany w osolonej wodzie i pokrojony na mniejsze cząstki
- 3 brzoskwinie z puszki pokrojone w półksiężyce
- opakowanie makaronu ryżowego
Mleko zagotować (w woku lub na głębokiej patelni) z miodem, sosem sojowym i orzechami. Dodać kurczaka i smażyć do miękkości, dodać brzoskwinie i brokuł. W tym czasie przygotować makaron jak na opakowaniu, a następnie dodać go na patelnie. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze raz sosem sojowym.
Smacznego ;)!
pysznie :) uwielbiam takie dania na bazie makaronu :)
OdpowiedzUsuńmakaron i warzywka - super kompozycja :)
OdpowiedzUsuńto prawda, ludzie boja sie makaronu jak ognia :) a przeciez ten z pelnego ziarna czy zytni wrec potrzebny jest w diecie.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie, uwielbiam sos sojowy w polaczeniu z miodem :)
Pozdrawiam i dziekuje za wizyte u mnie :)
Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńCo do Twojego pytania, skąd jeżyny o tej porze roku. Odpowiadam :) Mieszkam w Kanadzie i właściwie wszystkie owoce są tutaj z Kalifornii lub Meksyku. Jak wiadomo zimy tam nie uświadczysz i sezon jest cały rok, więc i pyszne, słodkie, nagrzane słońcem jeżyny się znajdą :)
ale zaszalałaś! wspaniała mieszanka smaków :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie że niebanalnie. Co za smaki różne wspaniałe połączone ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie tego typu makaron, do warzyw nadaje się idealnie :)) Ja jem częściej sojowy czyli z fasoli mung :)
OdpowiedzUsuńjutro robie zakupy i we wtorek na obiadek ;)
OdpowiedzUsuń