Czy zdarza Wam się, że robiąc danie według przepisu patrzycie tylko na składniki? Ja ciągle się na tym łapie i tak też było ostatnio... Miałam niesamowitą ochotę przygotować domowej roboty falafle. Zamoczyłam ciecierzyce i tylko przeczytałam listę składników na Falafel idealny . Po całej nocy leżakowania odsączyłam ją i ugotowałam. Doświadczeni falafelożercy już wiedzą o co chodzi :) Zamiast idealnych falafli miałam mieszankę oleju ze spaloną ciecierzycą....
Nie wiem czy wiecie, że nie znoszę, kiedy coś się marnuje. Zadecydowałam, że druga część ciecierzycowych kuleczek nie wyląduje na patelni, a że zmiksowana ciecierzyca z aromatycznymi przyprawami pachniała naprawdę dobrze, zaryzykowałam i zjadłam "surowe falafle"*
Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu kuleczki z ciecierzycy okazały się przepyszne i od zeszłego tygodnia wykończyłam już całe zapasy cieciorki w domu :) Takie kuleczki to idealny dodatek do sałatek, zdrowa przekąska do pracy lub nabite na wykałaczkę z warzywami sprawdzą się jako imprezowe koreczki. Ostatnio użyłam ich też do przygotowania nourish bowl, którą opublikuję na blogu już wkrótce.
Tym razem moje roztrzepanie przyniosło pozytywne skutki i trochę mi się marzy, żeby zdarzało się tak nie tylko w kuchni :)
*nie były oczywiście surowe, bo ciecierzyca była wcześniej ugotowana
Składniki
Na podstawie przepisu Falafel idealny Marty Dymek
- 150 g suchej ciecierzycy
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
Ciecierzycę zamocz w dużej ilości wody i pozostaw na całą noc. Rano odsącz ją i dokładnie wypukaj. Ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu (około 1 godziny) i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę posiekaj na małe kawałki i dodaj wszystkie składniki (ciecierzyca, cebula, przyprawy) do misy blendera.
Miksuj aż masa będzie idealnie gładka, przełóż do miski i schowaj do lodówki przykrytą folią na co najmniej 30 minut. Po tym czasie formuj kuleczki dowolnej wielkości. Podawaj z warzywami i ulubionymi sosami. Nadmiar masy możesz z powrotem włożyć do lodówki i użyć następnego dnia, lub gotowe kuleczki zamrozić na tacce.
wypukaj??
OdpowiedzUsuń"Ciecierzycę zamocz w dużej ilości wody i pozostaw na całą noc. Rano odsącz ją i dokładnie wypukaj."
Tak, ja zawsze jeszcze dokładnie po wylaniu wody płuczę ją na sitku :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Wypróbuje na pewno! ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Dobrze, że nie wyrzuciłaś cieciorki do kosza, bo aż szkoda :)
OdpowiedzUsuńI takie kulki je się tak "na surowo"? :P Bo wyglądają jak pyszne kluseczki i wydawałoby się, że są do gotowania :)
OdpowiedzUsuńIle kuleczek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego jak duże kuleczki robisz, ale średnio wychodzi około 15 :)
Usuń