Jeśli nadal nie lubisz się z owsianką to wcale Ci się nie dziwie. Ja długo miałam do niej opory, kojarzyła ma się z bezsmakową breją, która była stałym elementem śniadań na zielonych szkołach i koloniach. Jednak czytając miliony artykułów o tym jak wspaniała i jaka *fit* jest owsianka postanowiłam, że dam jej ostatnią szansę. I tak właśnie rozpoczęła się moja owisankomania...
Przez dobre pół roku. niezmiennie na moim stole kilka razy w tygodniu gościła owsianka z miodem, bakaliami i pomarańczą. Następnie na jakiś czas ustąpiła miejsca tej, a teraz godnie ją zastępuje ta boska czekoladowo-bananowa kompozycja, na ktorą znajdziecie przepis poniżej.
Składniki (1 porcja)
- 40 g płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka syropu ryżowego/miodu/syropu klonowego
- Banan
Płatki i kakao zalej mlekiem i wodą, gotuj standardowo 10-15 min. Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj banana, siemię lniane i orzechy i polej wybranym przez Ciebie syropem. Gotowe!
A jaki jest Twój sposób na owsiankę :)?
Na Wasze pomysły czekam w komentarzach i liczę, że zainspirujecie mnie do wypróbowania nowego przepisu!
Robiłam bardzo podobną w weekend, pycha :)
OdpowiedzUsuńrobiłam czekoladową wczoraj ale przez Ciebie dziś znów ma ochotę :)
OdpowiedzUsuńTak to już jest z owsiankami! Można nawet codziennie jeść tą samą a i tak się nie nudzi...:)
UsuńUwielbiam każdą! :)
OdpowiedzUsuńaaa uwielbiam połączenie kakao i banana! mniam! :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie przepadałam za owsianką, ale taką wzbogaconą o owoce, bakalie i czekoladę mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńCzekolada to jest dobry trop !
Usuńmój sposób na owsiankę?.. nie ma jednego, uwielbiam ją na wiele sposobów :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza! <3
Wygląda smacznie, no ale jakoś no, nie umiem się przekonać ;c
OdpowiedzUsuńSpróbuj raz, a już nie przestaniesz- ręczę głową!
Usuńpołączenie czekoladowego smaku z bananami zawsze jest pyszne, a taka owsianka to prawie jak deser na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wspaniale jest zacząć dzień od przyjemności :)
Usuńlen mielony najlepszym patentem na gęstą owsiankę ! :)
OdpowiedzUsuńChyba każda z nas kiedy robiła owsiankę po raz pierwszy, myślała, że do niej nie wróci. Ale to po prostu kwestia dobrania dodatków i wtedy jest idealna :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie profilowe!
Bardzo dziękuję :)
UsuńJa uwielbiam z bananem i wiórkami kokosowymi. A jak dorwę bórówki. MMMMMMMMMMMMM.
OdpowiedzUsuńW twoim przepisie jest siemię lniane - zakładam, że mielone?
Nie nie, mleko kokosowe sprawia, że ta owsianka jest naprawdę gęsta! Siemie jest w postaci ziarenek, zwróć uwagę na zdjęciu na plasterki banana :)
Usuń